Доставчик №1 на петрол за Китай е Русия

Доставчик с най-големи обеми внос на петрол в Китай за миналата година е Русия. Така през 2016-та Русия е изпреварила за първи път Саудитска Арабия като най-голям вносител на петрол за Китай на фона на продължаващата битка за пазарен дял от най-големия енергиен пазар в света. Това съобщава агенция Bloomberg.

Доставчикът Русия е увеличила количествата суров петрол към азиатската страна с 24% спрямо 2015 г. до 1,05 млн. барела петрол на ден, сочат данни, представени от китайските митници. Саудитска Арабия е на второ място с 1,02 млн. барела на ден, почти без промяна спрямо предходната година.

Русия се бори със Саудитска Арабия за водеща роля на китайския пазар на фона на усилията на петролните производители да защитят пазарния си дял във време на пренасищане на пазара.

Китайското търсене се разглежда като ключово за устойчивото възстановяване на цените, които вече се покачват след най-лошия им срив заради намаляването на добива от големите страни производителки. Миналата година Китай е купувала суровината с най-бързия темп от 2010 г. вследствие на все по-голям интерес от частните рафинерии.

„Саудитците винаги са доминирали като най-голям доставчик в Китай“, казва Ейми Сун, анализатор в базираната в Шанхай консултантска компания ICIS-China. „Засиленият внос от Русия може да бъде обоснован най-вече с нарастващото търсене от частните рафинерии и стратегическите покупки на резерви“, допълва тя.
Близкото местоположение на пристанище Козмино, откъдето Русия доставя сибирски суров петрол, до Циндао, откъдето рафинериите обикновено получават доставките си, е спомогнало да се увеличи товара, след като рафинериите получиха позволение да използват международен петрол през 2015 г.

„Предвид очакванията вносът за частните рафинерии да продължава да се увеличава през 2017 г. и предвижданото разширяване на китайско-руския тръбопровод до края на годината, Русия вероятно цели да остане лидер и тази година“, казва Сун. През миналата седмица  „Роснефт“ и Китайската народна република (КНР) подписаха споразумение за увеличаване на транзитните доставки на петрол през територията на Казхстан, съобщиха тогава в сайта на компанията.

Ангола е третият по големина доставчик през 2016 г. с около 875 хил. барела на ден, което е с 13% повече от предишната година, показват данните. Общият внос от суров петрол в Китай се е увеличил с 13,6% през миналата година, сочат още данните на китайските митници.

Постигнатото от ОПЕК споразумение включва намаляването от 1 януари 2017 година на добива на петрол с 1,2 млн. барела на ден, до 32,5 млн.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *