Доходността от жилищата в София намалява

Доходността от жилищата в София намалява, казва Ирена Перфанова, търговски мениджър на Tech Park Home и зам.-председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI.

Снимка: iStock

 

„През последните години се забелязва спад в наемните нива на жилищата с около 15%. Това води до по-ниска възвръщаемост на инвестицията, когато апартамент е закупен с цел отдаване под наем. Удължен е и периодът на незаетост, в който един имот е празен, докато се намери за него подходящ наемател. Това също е тенденция, която се наблюдава през последните години в много държави“, посочва тя.

Перфанова обаче посочва, че въпреки спада в доходността, инвестицията в недвижим имот остава сред най-сигурните инструменти за запазване на стойността.

Резултат с изображение за „жилища софия“

На фона на по-ниските цени на наемите, цените на жилищата през последната година не спадат, сочат още данните. „За година цените не отстъпиха позиция, а през второто шестмесечие се установи тенденция на плавно увеличение. На годишна база в София се отбелязва среден ръст от около 3-5%. Очертава се по-концентриран интерес към определени райони на града, които са в растеж и компенсират общата статистика за столицата, показваща лек спад на броя на сделките. Инвестицията в новоразвиващите се райони е интересна и поради факта, че нейната стойност се увеличава с по-бързи темпове“, казва Перфанова.

Средната цена за София вече наближава 1 150 евро на кв.м., а в считаните за най-престижни райони средната цена се движи между 1 500 и 1 700 евро на кв.м., сочат данните.

Резултат с изображение за „жилища софия“

Сред предпочитаните локации за покупка на жилище в София остават южните, източните и централни райони на столицата. Освен центъра, сред най-търсените квартали са „Лозенец“, „Изток“, „Изгрев“, „Гео Милев“, „Полигона“, „Кръстова вада“, „Дианабад“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Младост“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“, районът около Медицинска академия. В тези райони потребителите търсят предимно имоти ново строителство или такива, които са построени през последните години.

Засилен интерес има и към кв. „Полигона“, а една от причините е бъдещото метро.

Резултат с изображение за „жилища софия“

Друга тенденция при търсенето е желанието на куупвачите за по-голямо жилище. „С настъпването на пандемията и преминаването към работа от вкъщи, голяма част от хората започнаха да търсят по-функционални жилища, в които има възможност за обособяване на лично пространство за всеки обитател. Младите семейства проявяват интерес към имоти с перспектива за осигуряване на простор и с лесен достъп до паркова среда“, казва тя. Тази тенденция се очаква да се запази и за в бъдеще, защото много компании ще продължат да използват този модел на работа поне за 30 до 50% от работното време.

Все повече се увеличава броят на желаещите да притежават апартамент с по-голяма от обичайната тераса или с малко дворче, когато са разположени на партерен етаж.Източник: Money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *