Доходността по 2-годишните гръцки облигации се доближи до 10%

Доходността по 2-годишните гръцки облигации доближава 10%, съобщава „Блумбърг“.

Доходността се покачва до 9,927% към 15:00 часа българско време. Книжата бяха продадени през април 2014 г. в рамките на серия ключови емисии, които белязаха завръщането на Гърция на дълговите пазари.

Властите в Атина няма да успеят да постигнат фискалните цели, поставени от кредиторите й в еврозоната, съобщи в понеделник Международният валутен фонд (МВФ).

„Всичко зависи от преговорите с кредиторите, което обикновено е риск, който инвеститорите трудно могат да преценят. Възможно е да си представим, че някои инвеститори ще предпочетат несигурността да се разсее, преди да инвестират отново на този пазар“, казва Антоан Буве, лихвен стратег в Mizuho International.

Преговорите с кредиторите за приключването на втория преглед на програмата на стойност 86 млрд. евро са в застой заради значителните различия между МВФ и еврозоната за гръцката икономика, цели и устойчивост на дълга, информира infostock.bg. Трябва да има сделка между кредиторите преди срещата на еврогрупата в Брюксел на 20 февруари, която е преди изборите в Холандия на 15 март. След това постигането на споразумение може да стане още по-сложно.

„Гърция ще се съгласи на мерки, които са социално устойчиви и които ще позволят държавните й облигации да бъдат приети в програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ)“, заяви говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос във вторник. По думите му МВФ причинява ненужни закъснения, а правителството ще вземе мерки идните дни да изглади различията между страните.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *