Доц. Боян Дуранкев: Българите ще трябва още повече да затягат коланите

Ако става дума за годишна база, напълно естествено попадаме в ЕС, където годишната инфлация е 2,9% на база 2011 спрямо 2012 година, което означава, че обикновено доходите растат по-бавно, отколкото инфлацията и българите ще се наложи още повече да затягат коланите. Така че особени колебания в цените не се очакват. Това каза доц. Боян Дуранкев в предаването „Нещо повече“.
Според него икономиката на България ще върви надолу. Продължаваме да навлизаме в кризата, а тези, които са най-зле, те пропадат най-бързо. /…/ За да достигнем средното ниво на ЕС по брутен продукт на човек от населението, вече ни трябват малко повече от 100 години икономически растеж с такъв темп, какъвто беше миналата година. Така че Европа върви на зле, няма защо да го крием. На базата само на икономии е очевидно, че ЕС няма да бъде лидер. /…/ Категорично ясно е, че България скоро въобще не трябва да мисли за излизане от кризата, коментира той.
Ако се приемат данъчни облекчения върху дизеловото гориво, в ЕС със сигурност ще има движение на цените на енергийните ресурси, което означава и леко покачване на останалите цени. В последните години тези 27 страни приличат на семейство, в което всеки се кара с останалите. Кризата наистина се очертава да бъде много тежка, системна и със смъртоносни заплахи за някои от страните, допълни доц. Дуранкев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *