До края на годината ще имаме национална стратегия за борбата с бедността

До края на годината ще имаме национална стратегия за борбата с бедността
До края на годината ще имаме национална стратегия за борбата с бедността и социалното изключване. Това съобщи днес на форум по темата зам.-социалният министър Валентина Симеонова, предаде БТА.
По думите на Симеонова работата по стратегията започва с изработването на 28 областни стратегии за справяне с бедността. В стратегията са три основните групи, на които ще бъде обърнато внимание – хората в риск от социално изключване, тези които живеят в материално лишение и безработните.
Според Симеонова основния инструмент за справяне с бедността са образованието, но не като степен, а като перспективи за професионална реализация и създаването на нови работни места.
„Проблемът с бедността в България не е от скоро. Данните от 2008 г. показват, че при средна бедност за Европейския съюз /ЕС/ от 17 процента у нас бедността е 21,1 на сто, а сега в условията криза вероятно процентите са се увеличили. Осемдесет и пет милиона европейци живеят в бедност“, каза Ирини Пари, вицепрезидент на европейски икономически социален комитет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *