До лев достига таксата за теглене от банкомат

Все повече трезори събират пари при проверка на състоянието на сметката и при плащане на ПОС терминали в магазините. Някои банки имат и месечна такса за поддръжка на дебитните карти, показва проверка в тарифите на трезорите.
Таксата за теглене от банкомат за най-масовите карти „Маестро“ и „Виза електрон“ варира в широки граници. Най- скъпо излиза, когато клиентите ползват банкомати на трезори, различни от тези на банката- издател на картата. В този случай таксите се движат между 0.55 лв. и 1 лев.
Много банки не събират пари, ако клиентите използват за транзакцията банкомат на трезора, който е издал картата им. Все пак, ако има такса, тя варира между 0.15 лв. и 0.30 лв.
Доста трезори събират пари и при плащане през ПОС терминали в магазините, става ясно от тарифите, публикувани на сайтовете им. Тези такси обикновено са между 0.20 лв. и 0.30 лв. Има и осем банки, които посочват, че не събират пари при този тип плащания.
Покупките чрез дебитна карта обаче са много по- надеждни, защото не се налага носенето на големи суми в брой. За миналата година с електронни карти у нас са изхарчени около 530 млн. евро, припомнят експерти.
Това е увеличение с около 22% на годишна база, припомнят експерти. Според тях увеличението на този тип плащания и в бъдеще ще се запази. Въпреки това нивата на разплащания с дебитна карта у нас са значително по-ниски от средните за Западна Европа. Например техният дял там е между 40% и 60%, става ясно от сайта „Моите пари“.
Експерти са категорични, че това е начин за намаляване дела на сивата икономика. Според прогнозите, ако електронните плащания се увеличат с 10%, сивият сектор ще намалее с 5%.
Някои трезори събират такса при проверка на състоянието на сметката. Обикновено сумите, които се събират за тази услуга, варират от 0.10 лв. до 0.22 лв. Все пак доста банки предоставят тази услуга безплатно.
Постепенно трезорите въвеждат и месечна такса за поддръжка на дебитната карта. Сумата зависи от вида на самата карта и когато се събира такъв налог, той е от 0.60 лв. до 2.50 лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *