До средата на август – предварителен доклад за стрес тестовете в АЕЦ „Козлодуй“

В интервю за предаването „Събота 150“ той обясни какво ще се проверява с тези тестове.
„Основно преоценката на готовността на атомните централи, в частност АЕЦ „Козлодуй“, ще бъде от гледна точка на поредица на така наречените необичайни събития, предизвикани основно от външни въздействия – например две природни бедствия. Също така ще разглеждаме и аварийна ситуация, предизвикана от заливане на площадката около АЕЦ „Козлодуй“. Случаите на инциденти, предизвикани от терористични действия, включително самолетни катастрофи, на тоя етап няма да са предмет на разглежданата тук преоценка.“, уточни Николов.
Окончателния доклад трябва да е готов през октомври. На въпрос дали при оценките на отделните ядрени централи в Европа може да се приложи двоен стандарт, Александър Николов заяви:
„АЕЦ „Козлодуй“ е издържала всичките тестове, всичките проверки, като техническите заключения на всичките 34 комисии досега са, че АЕЦ „Козлодуй“ е една добра централа, към която технически забележки няма. По отношение на двойните стандарти аз бих казал, че спирането на Трети и Четвърти блок е двоен стандарт.“
Изработването на общите критерии за оценка на безопасността дълго време беше спорно, тъй като в обсъжданията се включиха и страни без ядрена енергетика. Според приетите правила местните регулаторни органи ще извършват оценката. Според евродепутата от Европейската народна партия Владимир Уручев за обществото е много важно да получи реална информация след проверките.
„Различните държави си имат свои подходи и свои регулаторни органи. В някои от държавите има дори свои стандарти. От една страна, обществото чака от тези стрес тестове реална информация; от друга страна, самата ядрена индустрия е заинтересована тези стрес тестове да бъдат проведени истински, не да се замазват нещата, тъй като, поне в ядрената индустрия, прекрасно разбират, че една следваща такава авария наистина означава край на ядрената енергетика и то край за целия свят.“, поясни той.
В интервю за предаването „Събота 150“ евродепутатът от Партията на европейските социалисти Ивайло Калфин обясни, че европейските държави са наясно, че нулев риск няма, но въпросът е той да е достатъчно нисък.
„Според мен, националните регулатори и контролни органи действително носят отговорност, трябва да си свършат работата, но след всичко, което стана във „Фукушима“, те трябва да убедят и обществото, че действително тези стрес тестове са максимално адекватни, прозрачни, резултатите им са представени пред всички.“, посочи Калфин.
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни, че български експерти ще участват в проверките на ядрени централи в други европейски страни. Той подчерта, че от всички 143 реактора в Европа, българските са проверявани най-много – около 35 пъти за последните 20 години.
„България е една от страните с най-богати и най-стари традиции в ядрената енергетика в цяла Европа. Така че, когато възникна темата с „Фукушима“, ние бяхме може би една от първите три страни, които започнаха действия по провеждане на стрес тестовете. Аз съм поръчал на нашата централа да допълни своята програма с тези елементи, които са допълнителни от европейските критерии. До есента планът ни е да бъдат извършени стрес тестовете. Методологията е следната – първо ги провежда операторът на централата, т.е. самата централа в Козлодуй, след това резултатите се верифицират от Агенцията за ядрено регулиране, след това има партньорски проверки, както и ние ще участваме в партньорски проверки в други страни.“, посочи министър Трайков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *