До утре доходите от лихви от чужбина да се декларират

Българските граждани, които са получили през 2008 г. доходи от лихви по банкови сметки, лихви по облигации, държавни ценни книжа и от колективни инвестиционни схеми, изплатени им в чужбина, трябва да подадат годишна декларация за облагане на доходите до 30 април 2009 г. Съобщението е на Централното управление на Националната агенция за приходите /НАП/. До 30 юни данъчните администрации на държавите-членки на Европейския съюз /ЕС/ ще предоставят на НАП информация за доходите от спестявания под формата на изплатени лихви на български граждани.

Националната агенция за приходите ще получи информация и от Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Андора и Сан Марино, както и от десет зависими и асоциирани територии на Великобритания и Холандия /Холандски Антили, Аруба, Ангила, Търкс и Кайкос, Джърси, Гърнси, Монтсерат, Британски Вирджински острови, остров Ман/. Националната агенция за приходите ще съпостави получената информация с подадените декларации за облагане на доходите. При установени разминавания агенцията ще възложи проверки или ревизии на онези български граждани, които не са декларирали доходите си от лихви в чужбина.
На 30 април изтича и срокът в който банките, инвестиционните посредници идругите агент-платци трябва да предоставят на НАП информация за доходите от спестявания на гражданите от ЕС, реализирани в България. Информацията може да бъде подадена по електронен път, подписана с електронен подпис, както и на хартиен носител, в случаите когато получателите на доходи са малък брой.
БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *