До 200 л гориво ще може да се внасят безмитно от превозните средства

Това предвиждат промени в Закона за данъчните складове, които бяха внесени вчера в парламента от финансовото министерство. Това съобщи за „Хоризонт“ заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. Тя посочи мерките, подготвени от ведомството и превозвачите:
На парламента бяха представени проекти за промяна на закони -Закона за данъка за добавената стойност, където има много ведомствени бензиностанции, които неконтролирано продават бензин. Това, което беше предложено е да се въведе задължение всяко лице, което извършва зареждане на превозни средства за собствени нужди, течни горива, е длъжно да регистрира и да отчита чрез електронна система с фискална памет такава продажба на течните горива. Чрез електронната система на НАП ще има възможност за един сериозен контрол. Това ще ликвидира нелоялната конкуренция и ще осветли икономиката. Ние сме предложили промяна на Закона за акцизите и данъчните складове да се въведе именно такова ограничение. Влизащите в България превозни средства да имат право на безмитно да внасят само до 200 литра гориво на превозно средство.

Очаква се поправките в двата закона да бъдат приети до средата на годината. Все още не е ясно с колко ще поевтинее горивото като резултат от мерките, каза Боряна Пенчева. Според нея, мерките ще имат положителен ефект върху пазара на горива.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *