До 2017 г. ще има Висша лига на банките

До 2017 г. в платежния ландшафт на банките ще настъпят много промени. Ще се появят нови участници, като се очаква да се оформи „Висша лига“ на банките. Членовете в нея ще търсят независимост от международните клирингови структури, като ще осигурят гръбнака на бъдещето обслужване на глобалния процес по разплащанията.
Банките, които ще бъдат членове на тази Висша лига, ще се стремят да станат нещо като „хъбове (разпределители) на големите риби“. Такива са вижданията на консултантската компания KPMG, които бяха споделени в панела „Бъдещи тенденции на развитие на плащанията“ по време на Десетия български IT форум.
Валентин Иванов, директор консултантски услуги KPMG – България представи резултатите от изследване на компанията, проведено в периода юли – септември 2007 година, което изследване обхваща дружества, работещи в сферата на разплащанията от типа „pay as you go“ (плащай, докато ходиш) – например с мобилна телефония и в публичния транспорт.
Оказва се, че потребителските очаквания изпреварват нуждите. Плащанията в реално време не се възприемат повече като премийна услуга, но те се считат за право на потребителя. Съществуващите системи не задоволяват исканията на потребителите и регулаторите.
Изводите от проучването са, че банковите продукти еволюират. Като пример можем да разгледаме предназначението на чековете. Вече има страни, в които чекове не се използват – а само преди няколко десетилетия те бяха най-модерния банков разплащателен продукт. Единствената страна, в която функцията на чека все още е запазена в голяма степен, е Франция. Но например в Холандия и Белгия този инструмент вече почти няма приложение.
В много страни новите канали за плащания все още не са банков приоритет. В Норвегия, Швеция и Финландия електронното банкиране е изведено като вид ежедневна услуга, а в същото време в Гърция е-банкирането се използва най-рядко. В Германия, Белгия и Холандия населението използва комуникационни услуги за пренос на данни широко, но електронното банкиране също няма приложение. Това се дължи на исторически наслагвания, тъй като клиентите предпочитат среща „очи в очи “ със служителите на банката.
Рисковете забанковото развитие
Неуспехът на банките да реализират мобилни плащания отваря възможност за навлизане на нови участници в платежния процес – мобилните оператори. Банките предпочитат трети страни да разработват схеми за микро плащания, тъй като считат този тип услуги за непечеливш.
Размерът на таксите на предлаганите услуги ще бъде определян в зависимост от спецификата на всяка страна, независимо, че тези такси в системата SEPA се определят от международни директиви. Ще се налага принципа на таксуване на клиентите според степента на активност, като този принцип е с приоритет за корпоративните клиенти.
Като заключение нека изтъкнем репликата на един от участниците в дискусията по време на форума. С напредването на развитието на високите технологии и глобализацията, клиентите все повече предпочитат електронните канали за достъп до информация и докато преди години бизнесът стимулираше развитието на технологиите, сега високите технологии са предпоставка за посоката, която ще приеме развитието на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *