До 300 хиляди български и румънски работници може да дойдат във Великобритания до края на 2008 г.,

твърди независима група за наблюдение на имигрантския поток към страната Лондон, 15 май /БТА/

15.05.2006

До 300 хиляди български и румънски работници може да дойдат . До 300 хиляди български и румънски работници може да дойд във Великобритания през първите 20 месеца след очакваното присъединяване на двете страни към Европейския съюз на 1 януари идната година, т. е. до края на 2008 г., ако правителството продължи да се придържа към политиката, която възприе по отношение на десетте държави, които влязоха в съюза през 2004 г.

Това твърди независима група за наблюдение на имигрантския поток към страната, съобщава в електронното си издание вестник Дейли телеграф.

Мигрейшънуоч предупреждава, че Великобритания не бива да е сред шепата страни членки, които ще позволят неограничен достъп до пазарите си на труда, когато нови държави се присъединят към Евросъюза. Групата очаква голям брой нови имигранти, ако Великобритания отново се окаже единствената голяма страна членка, която не установи преходен период, както е станало през 2004 г.

Мигрейшънуоч дава пример, че при предишното разширяване британското правителство е смятало, че от май 2004 до декември 2005 г. ще пристигнат между 5000 и 13 000 работници от новоприсъединилите се държави. Те обаче са се оказали не по-малко от 345 000, отбелязва групата.

„“Обществото осъзнава, че не можем да асимилираме неограничен брой имигранти на един малък и пренаселен остров“, обърна внимание председателят на Мигрейшънуоч сър Андрю Грийн.

Той подчерта, че 76 процента от британците искат правителството да въведе годишен лимит на имигрантите.

Мигрейшънуоч подчертава, че относителното високите равнища на бедност в България и Румъния са много силен фактор за техните граждани да се стремят да си намерят работа в страни като Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *