До 3000 евро могат да получат земеделците заради сушата

България има право да предприеме мерки за отпускане на държавна помощ на земеделските производители, засегнати от сушата. Възможно е предоставянето на помощи в размер до 3000 евро на бенефициент. За това не е нужно да се иска нотификация от Европейската комисия.

Това е съгласувано на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел на 16 юли 2007 г., по време на което министърът на земеделието и горите Нихат Кабил е представил данни за очакваното намаление на реколтата у нас поради засушаването, съобщават от Министерство на земеделието.

Министър Кабил е уведомил колегите си за намерението на българското правителство да се предоставят помощи на зърнопроизводителите.

С 30-35 на сто по-ниски добиви от слънчогледа в сравнение с миналата година очаква заради сушата селекционерът по слънчогледа и директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево Петър Петров.

Прогнозата му е, че те ще са на нивото на най-сушавата година за последните десетилетия – 1974-та, когато от декар са прибирани по 112-115 килограма. Петър Петров прогнозира, че балансът от слънчоглед за страната ще бъде гарантиран, въпреки по-ниските добиви, тъй като са засети повече площи с маслодайната култура.

Най-вероятно изкупната кампания ще стартира при цени по-високи от миналата година, каза Петър Петров. Земеделски стопани съобщиха, че в Добричка област вече се оферира по 38 стотинки за килограм слънчоглед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *