До 40 на сто може да падне цената на газта от 1 април

През последните 20 дни се забелязва спад в цените на петролните продукти, на дериватите на мазут и газьол, и на хъбовете, на които се търгува природен газ.

„Това със сигурност ще окаже влияние. Ако днес „Булгаргаз“ трябва да дава своето заявление, намалението ще бъде още по-ниско“, каза изпълнителният директор „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждането на цената, по която общественият доставчик ще продава природен газ от 1 април. На откритото заседание бяха допуснати единствено представители на „Булгаргаз“ ЕАД съгласно изискванията на нормативната уредба. Заседанието беше предавано онлайн на страницата на КЕВР.

Николай Павлов добави, че „Булгаргаз“ може да предостави актуална информация към 31 март, което би намалило още цената на природен газ в страната.

Председателят на КЕВР Иван Иванов увери, че комисията ще изпълни изцяло клаузите на договора между „Булгаргаз“ и руската компания „Газпром Експорт“. Затова регулаторът ще изиска на 31 март „Булгаргаз“ да предостави актуална информация, за да може решението на КЕВР да бъде в съответствие с изискванията на договора. „Естествено, че отразим всяка промяна. Тя наистина е много динамична, но в момента наистина се върви към по-нататъшно намаляване на цената“, допълни Иван Иванов.

Поради измененията на условията на договора с руската компания „Газпром експорт“, КЕВР предложи преди дни цената на природния газ в България да се понижи с 40,49 на сто от 1 април – от 44,04 на 26,21 лв. за мегаватчас.

Изпълнителният директор „Булгаргаз“ ЕАД заяви още време на днешното заседание на КЕВР, че цената на природния газ трябва да бъде определяна на месечна база. Причината е, че в момента има изключителна динамика както на пазарите на петрол, така и на тези на природен газ. Това ще позволи на „Булгаргаз“ да предлага цена, която ще бъде много близка до пазарната. Според калкулацията, направена от „Булгаргаз“, ако ценообразуването бъде на тримесечна или шестмесечна база, разликата в цената на природен газ може да бъде между 30 и 50 процента. „Мисля, че няма интерес нито за „Булгаргаз“, нито за потребителите, да се получават такива фрапиращи разлики“, изтъкна Николай Павлов. Затова от дружеството ще направят това предложение официално. От КЕВР отговориха, че биха могли да се съобразят с това искане.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *