ДПС иска вот на недоворие за цялостната политика на кабинета

ДПС ще предложи на БСП темата да бъде именно цялостната политика, а, ако се наложи, ще направи консултации и с други политически сили, без „Атака“, предаде БТА.
„Не че е неоснователно да се иска вот за провала в социално-икономическата политика,  както предлага левицата, но провалът в отделните секторни политики произтича именно от сгрешения модел на властта. Не можеше да се очаква друго от кабинет, който е продукт на парламентарно мнозинство, част от което е „Атака“, каза Местан.
Според него в момента няма национална визия за развитието на страната, но по-големият проблем е, че кабинетът още не е осъзнал необходимостта от такава визия. Той посочи, че вотът има още една цел – да покаже, че е възможен и друг модел на властта и да представи алтернативни политики.
ДПС изрази резерви към конституционните промени, подготвяни от вицепремиера Симеон Дянков във връзка с данъците. Синята коалиция вече се раздели в оценката си за тях – от ДСБ заявиха, че няма да ги подкрепят, докато от СДС застават твърдо зад подготвяния фискален борд.
„Бяха проведени консултации за пакта за финансова стабилност, но преди седмица бяхме изненадани, че от ГЕРБ ще го внесат самостоятелно, без да отчетат нашите бележки“, коментира зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. Според ДПС тази крачка е неправилна, но това все още не означава, че законопроектът няма шансове да мине. Имаме сериозни възражения по текстовете и ще настояваме да бъдат отчетени, посочи Бисеров.
Зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов пък обясни, че притесненията им са свързани с това, че предложеният проект елиминира ролята на данъчната система като икономически регулатор по време на кризи. „Комбинацията фискален и валутен борд ще окаже негативно влияние върху икономическия растеж след кризата“, отбеляза той. Според него проектът ограничава политическия плурализъм и ще попречи на партиите, които ще управляват в бъдеще страната, да използват данъците за реализиране на определени политики. Друго възражение на ДПС е, че от предложените промени в основния закон са изключени общинските бюджети.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *