Драми на пазара в Гърция заради масови фалити

Сценариите за фалит на Гърция отново се появиха на сцената, множество малки и средни предприятия затварят врати заради рецесията, предизвикана от кризата, спад бележат също промишленото производство, преработвателната промишленост, строителството и доходите на гърците, пишат гръцките вестници днес.

В. „Адезмефтос типос“ пише, че ситуацията на пазара е драматична, тъй като 17 на сто от малките магазини в центъра на гръцката столица са сложили катинари. Големи предприятия също затварят врати.
„Въпреки оптимизма заради спадащия бюджетен дефицит и скока на износа,  „песимистични“ анализатори и инвеститори отново заговориха за разпад на еврото и за фалит на Гърция, предвиждайки най-лошото“, коментира в. „Авриани“. 
„Агония е обзела деловите среди заради рецесията в реалната икономика“, бие тревога в. „Вима“. Според изданието, навлизането на гръцката икономика в рецесия затруднява усилията на правителството да намали дефицита, следващата година се очаква да е още по-тежка.
„Затварянето на магазини задушава пазара, последиците от кризата са драматични за пазара, а също и за икономическия и обществен живот в страната, магазини затварят един след друг в Атина, Пирея и в областта Атика“, алармира в. „Етнос“.
Вестниците в Солун също информират за множество затворени магазини по търговските улици във втория по големина гръцки град.     
За „катастрофална“ ситуация в икономиката предупреждава и в. „Елефтерос“. Вестникът твърди, че за това свидетелства тоталният спад на всички икономически показатели и че единствено правителството заявява, че е доволно от изпълнението на меморандума, подписан с ЕС и МВФ за отпусканата на страната финансова помощ.
В. „Имерисия“ смята, че „рецесията се задълбочава и се превръща в огромна заплаха за страната“. По данни, цитирани от вестника, за първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт на Гръция  се е свил с 3.50 на сто, промишленото производство през юли  е спаднало с 4.5 на сто, а рецесията продължава да мъчи и строителството.
 

 

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *