Драстичен срив на чуждите инвестиции в имоти

Драстичен срив на чужди инвестиции в имоти, отчита БНБ за първото полугодие. Инвестираните от януари до юни пари в този сектор спадат с над 90% спрямо същия период на миналата година.

Данните на БНБ показват, че за първото полугодие на 2017 г. у нас са влезли 3,4 милиона евро като инвестиции в имоти. За сравнение за същия период на миналата година чужденци са инвестирали 48 милиона. Ако се върнем още няколко години назад, у нас чужденци купуваха имоти за над 100 млн. евро годишно. В същото време компаниите, които се занимават с посредничество на сделки с бизнес имоти като търговски центрове, офис-сгради и хотели,  отчитат рекорден ръст на сделките – за над 550 милиона евро.

Защо този половин милиард не се отчита от БНБ? Причината – тези пари наистина идват от чужбина, в повечето случаи от компании в Южна Африка, но всъщност няма да останат у нас – те ще отидат при сегашните собственици на въпросните обекти, които също са чужди компании.

Сред чужденците, които избират да купят имот у нас, първенството от години държат руснаците. Второто място заемат украинците, а третото гражданите на Казахстан. „Имаме клиенти, които продължават с намерението си за покупка, поддържат интерес, имат желание, изчакват подходяща оферта, подходяща цена, но в пъти са намалели и запитвания и реални клиенти“, обясни брокерът на недвижими имоти Михаил Бобев.  Една от основните причини за отлива на руски купувачи според брокерите е утежняването на изискванията за откриване на търговско представителство у нас, с което на практика руснаците са оправдавали по-дългия си престой. Андрей е женен за българка и това му е помогнало да купи селска къща, но има приятели руснаци, които се отказват от имотите си. „Казват, че е заради данъците. Както се казва по руски: изплашили са се и затова са започнали да продават“, каза Андрей Колакин.

Според Кристина, която има апартамент тук от 3 години, финансовите проблеми в Русия също възпират инвестициите у нас. Едрият бизнес обаче може да се похвали със сделки, които гонят нивата от 2008 г.  До август сделките с бизнес имоти са за 550 милиона евро. При по-малко от 300 милиона през предходните 2 години. „Инвеститорите като цяло международните – те са фондове, които имат някаква срочност на капиталите си. Те искат да влязат и за 3-5-10 години, да могат да препродадат, да излязат от тази инвестиция и да печелят”, заяви Михаела Лашова от консултантска комбания за бизнес имоти. Очакванията са оборотът в бизнес имоти до края на годината да достигне 900 милиона евро.

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *