Дребният бизнес плаши с фалити заради осигуровките

Намерението на правителството от 1 януари да вдигне драстично минималните суми, върху които се плащат социални осигуровки, разбуни дребните предприемачи. Догодина минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се българи скача от 260 на 420 лв. „Много еднолични търговци, семейни фирми, занаятчии, хотелиери и т.н. ще бъдат изправени пред фалит, защото разходите им ще се завишат многократно“, обяви Асоциацията на микропредприятията.

От организацията призовават управляващите да преразгледат тази част от проектобюджета за 2010 г., защото иначе всички ще загубят – верижните фалити биха затруднили възстановяването на икономиката. Правителството обяснява вдигането на минималната вноска като мярка за ограничаване на сивата икономика и повишаване на приходите на социалното осигуряване.

Промените засягат и фермерите, които от години са на специален режим. През 2010 г. те ще се самоосигуряват поне върху 240 лв. Сега земеделците ползват още по-значителни облекчения. За 2009 г. те плащат вноски върху 65 лв. месечно. Земеделци, които имат доходи от други дейности, също ползват облекчение – за тях минимумът за осигуряване е 130 лв. на месец.

„Държавата вдига драстично осигуровките ни, а парите за земеделие в бюджет 2010 са силно орязани, връщат ни с 2 години назад“, коментира шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов. Аграрният министър Мирослав Найденов контрира, че в условията на криза страната трябва да направи балансиран бюджет. „За да ви дадем повече пари, трябва да ги вземем от детски градини и здравеопазване“, поясни Найденов. От социалното министерство обясниха пред „Сега“, че промяната в Кодекса за социално осигуряване се налага „заради несъразмерния принос на тези лица към осигурителната система, а и самите фермери не си гарантират адекватна осигурителна защита“. В програмата на правителството е записано, че се върви към изравняване на социалните осигуровки на земеделците с другите граждани. Проучва се възможността осигуровките на фермерите да се подпомагат и от еврофондовете.

вестник „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *