Дроновете се включиха в битката с пандемията

Някои стартъпи за доставки с дронове планират да помогнат за транспортирането на ваксините срещу Covid-19 от дистрибуционните бази до здравните центрове, като няколко от тези компании наскоро сключиха партньорства за медицински доставки с производители на лекарства и търговци, включително Merck & Co. и Walmart, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Заради кризата: Най-големият производител на дронове в света започна масови съкращения

Снимка: DJI

Междувременно някои стартъпи обсъдиха с правителствата по света възможността си да използват дронове, за да транспортират ваксини, най-вече до отдалечени райони, информира infostock.bg.

Тези усилия подсказват за амбициите на компаниите за дронове да променят доставките и логистиката. Транспортирането на ваксините срещу Covid-19 ще даде възможност на стартъпите за дронове да покажат на инвеститорите и потенциалните клиенти по света възможността за намаляване на разходите в дистрибуторските мрежи.

Турция ще произвежда дрон с лека картечница - NOVA
 Рискови инвеститори вложиха 405 млн. долара в стартъпи за дронове в първите девет месеца на годината, което до голяма степен съответства на сумите от последните години, сочат данни на Teal Group.

Използването на дронове за транспортиране на ваксини срещу Covid-19 вероятно би представлявало само частица от общите усилия. Те ще бъдат насочени предимно към труднодостъпните региони и ще летят по фиксирани маршрути.

Учени използваха дрон за безопасно проучване на активен вулкан - Свят - DarikNews.bg
 Трябва да се вземат предвид строгите мерки за сигурност, разглеждани от правителствата и компаниите, имащи за цел предпазване от кражби, както и специфични изисквания, като температурата за съхранение на дозите. В част от случаите разпространението на ваксините по този начин би било продължение на наличните въздушни медицински доставки, които тези компании вече изпълняват.

„Дроновете могат да намалят зависимостта от шофьорите, да увеличат капацитета на доставките и да ускорят времето, за което ваксините ще достигнат до пациентите“, коментира Ханан Парвизиан, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията за дронове Colansi.

Дронът днес и утре - Посоки - БНР Новини
 „Тези предимства биха били ценни предвид сложното и спешно разпространение на ваксините срещу Covid-19. Тази технология ще бъде ключов елемент от разпространението на ваксината срещу Covid”, посочва още Парвизиан.

Фармацевтичният гигант Merck си партнира с Volansi през септември, за да транспортира лекарства и ваксини от производственото звено на Merck в Северна Каролина до близка здравна клиника чрез автономни дронове. Болничната система Vidant Health в Северна Каролина участва в програмата, която използва дронове на Volansi, можещи да транспортират по 2 килограма медицински товар до локации на до 80 километра разстояние.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *