Дроновете ще подлежат на регистрация

 Производството и употребата на дронове с тегло над 150 кг, каквито са повечето командвани от земята летателни апарати, ще се подчиняват на общоевропейски правила. За това се договориха Европейският парламент и Съветът на Европа. В момента всяка държава си има свои правила и регулация за използването на дронове.

Дроновете и техните пилоти ще подлежат на задължителна регистрация и ще са задължени да спазват определени критерии на безопасност. Няма да е позволено да се използват за навлизане в пространството на личния живот на хората в ЕС, което е неприкосновено според правилата на общността. Летателните машини ще трябва да се конструират така, че да отговарят на евроизискванията за безопасност.
Европейската комисия ще определи конкретните изисквания към апаратите – например на каква максимална височина могат да летят, за да не пречат на трафика на авиацията. Дроновете ще им ат специална маркировка, за да могат да се идентифицират, както автомобилите и самолетите. Пилотите на дронове също ще подлежат на обучение и регистрация, информира novini.bg.
Няма да се разрешава да си купиш дрон и да го пускаш да се рее в небето, където ти скимне, на каквато си искаш височина и обхват. Налагането на правила за движение по въздушните пътища е свързано и със засилване на мерките за киберсигурността при класическите и полетите, управлявани от разстояние.

 

 financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *