ДСБ: Бюджет 2013 е на държава в будна кома

 
На пръв поглед – обясни на пресконференция Димитър Бъчваров, член на ръководството на партията – всички структури са финансово обезпечени, но нито една няма да даде очаквания резултат.  Според тъмносините продължава устойчивата традиция да не се предвиждат политики срещу кризата у нас.
Наследява се изцяло политиката на тройната коалиция, като се следват заложените и наследени от нея данъчни закони, структуриране на държавните власти. Единствената разлика с кабинета „Станишев“ десните виждат в опитите да се разхвърли част от администрацията в страната.
Най-лошото, посочи Бъчваров, е, че „формално има заложени най-много харчове от началото на прехода досега, но не са обосновани, тъй като са базирани на нереалистични приходи от ДДС, акцизи и други“.
В доклада към бюджета се посочвало, че очакванията са през идната година заетостта да се влоши още повече.  В рецесия са такива важни отрасли като строителството, които осигуряват най-голямо вътрешно потребление, коментира Димитър Бъчваров.
Повишаването на пенсиите според ДСБ също не е реалистично. Не е добра идеята и за диференциация на минималната работна заплата.
ГЕРБ, смятат тъмносините, няма как да прикрие безсилието на своето управление и в този смисъл Бюджет 2013 е на несвършената работа.
„Здравеопазването остава нереформирано и въпреки че догодина има повече пари в тази сфера, те няма да са за здравето на хората, които плащат осигуровки, а голяма част от ще са насочени към покриване на задължения, плащане на сметки за парно, далавери с лекарства“, добави Петър Москов от партийното ръководство.
За пример той даде Университетската болница в Стара Загора, където един лекарстводен (медикаменти, консумативи) струва средно по 16 лева.
Престоят на пациент по клинична пътека е между 3 и 5 дни, което умножено по 16 лв. за лекарства, прави най-много 80 лв. Толкова изразходва една от огромните български болници за медикаменти и консумативи за лечение, сметна Москов.
В същото време НЗОК плаща над 1000 лв. за преминал болен по клинична пътека. Когато за медикаменти лечебните заведения на практика използват по-малко от 10% от това, което ние като общество влагаме в здравеопазването, то означава, че с парите си през бюджета финансираме система, която няма отношение към нашите нужди и здраве, заяви Петър Москов.
„Правителството, прогнозира Димитър Бъчваров, догодина няма да избегне възпроизводството на всички вътрешни причини за кризата у нас – слаба икономика, слаба система на вътрешна сигурност, корупция, здравеопазване, социална и пенсионна система.
Тъмносините разкритикуваха липсата на заложени в бюджета буфери срещу рискове, каквито биха били фалит на БДЖ и НЕК. Предвидени са само около 50 млн. лв., но например, не е отчетена опасността и от исковете към България във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, аргументира се Бъчваров.
От БСП съобщиха още, че парламентарната група на „Коалиция за България“ ще внесе законопроект за предсрочно пенсиониране през следващата седмица. Това каза в Русе депутатът от БСП и председател на парламентарната комисия по труда и социална политика Драгомир Стойнев.
По думите му законопроектът се отнася за всеки, на който не му достигат до две години стаж или възраст за пенсиониране. Така той може да се пенсионира предсрочно като за всеки месец, който не му достига, пенсията му ще се намалява с 0,4%.
Според него пенсиите за три години трябва да се увеличат още от януари догодина с минимум 11,2%, защото това е „натрупаната инфлация на малката потребителска кошница“ – стоките от първа необходимост, а не 9,8%.
Той обясни, че майчинските също трябва да се вдигнат, тъй като трета година не са повишавани.
В Русе днес се провежда кръгла маса на тема „Да чуем гласа и на възрастните хора в България по изготвянето на междусекторна Национална програма за активен живот на възрастните хора“, която е по инициатива на депутата от БСП Добрин Данев.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *