Дубайската криза ограничи месечните печалби на европейските акции

С 1,41% се понижи паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 в понеделник, слизайки до ниво от 239,17 пункта. Представителите на всички сектори се оказаха под натиск под влияние на продължаващите опасения около така наречената „дубайска криза”, свързана с невъзможността на инвестиционния фонд Dubai World да изплаща дълговете си.
Това е вторият ден на загуби за европейските акции от последните четири сесии, който ограничи растежа за месеца до 1,1 на сто. Индикаторът падна с 0,4 на сто през изминалата седмица въпреки някои силни движения през периода, в чийто край гръмна новината за проблемите на дубайския фонд.
Според анализатори, цитирани от MarketWatch, е малко вероятно лошите новини от Дубай да продължават да оказват влияние на инвеститорите в дългосрочен план, но се очаква редица фактори да спомогнат за удължаване на периода на консолидация.

Консенсусната прогноза за капиталовите пазари до края на годината е за предпазлива търговия при ниски обеми и премерени рискове и като цяло за стремеж на пазарите към поддържане на възходящата инерция.
Енергийните акции се наредиха сред „мечките“ в понеделник, като спадове между 1 и 2 на сто регистрираха BP, Repsol, Total и производителят на газ BG Group.
Червената вълна не подмина нито един от големите регионални индекси. Понижениeтo при немския DAX беше в размер на 1,05% до 5626 пункта. Френският CAC 40 падна с 1,11% до 3680 пункта, а британският FTSE 1000 загуби 1,05% до 5191 пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *