Дунав мост 2 пред нова криза

Намаляват темповете на строителството на Дунав мост 2, тъй като възложителят на проекта – транспортното министерство, от месеци не се издължава за извършени дейности на фирмата изпълнител – испанската компания FCC Construccion. Това разгласиха източници, които следят по европейска линия развитието на инфраструктурните проекти в България. Според тях ситуацията около Дунав мост 2 отново става критична.
Забавянето на строителството е в зависимост от плащане/неплащане от възложителя, категорични са изпълнителите. За тези проблемите били уведомени и наблюдаващите изпълнението на проекта в ЕК.
На строителната площадка напрежението се прехвърля пряко върху работниците. Около 40 работници от нощната смяна са били предупредени от работотаделя FCC Construccion да не идват на работа в понеделик, тъй като компанията вече не може да им плаща. Засегнати са работници, които живеят в селата около строежа. Те вече са се оплакали на местен депутат от ГЕРБ.
От испанската компания обаче не могат да се оплачат на управляващата партия, че работят на «юнашка вересия”. Чужденците си търсят парите, вложени в производство – за стоманобетонни елементи, за устои на румънския бряг, за елементи, които предпазват опорите в реката от удар на кораб, за доизграждане на стълбовете в реката. Тези дейности са описани във фактури, отдавна проверени, одобрени и предадени в транспротното министрество от инженерния надзор на обекта – френско-британския консорциум Ingerop – High-Point Rendel. Техните пари също бяха бавени и неплащани месеци наред, до ноември 2010.
Транспортното министрество е обещало да се издължи на строителите, след като бъде решен въпросът с концесията за добив на строителни материали, което стана едва миналата седмица. На администрацията е известно, че това плащане се очаква от месеци и е рашаващо за спазване на високите темпове на обекта, сочат от испанската фирма.
В коридорите на транспортното министерство коментират колебанието на министъра в тези разплащания с лоши съвети и с апетити европарите по ИСПА да бъдат разпределени по друг начин. Но това би забавило с години завършването на знаковия Дунав мост 2, предупреждават запознатите с финансирането от ЕС. В крайна сметка цената на такъв опит ще трябва да се поеме от бюджета.
Стойността на строителния договор за Дунав мост 2 е почти 100 млн. евро, на супервизията – 6.344 млн. евро, за прилежащата инфраструктура – 62. 600 млн. евро. Финансовите източници са: евопейска програма ИСПА – 70 млн. евро, 70 млн. евро в два заема от Европейската инвестиционна банка, 5 млн. евро заем от Френската агенция за развитие, 18 млн. евро заем и 2 млн. евро безвъзмездна помощ от KfW. Общата стойност на Дунав мост 2 е 226 млн. евро – за България и 48 млн. – за Румъния.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *