Дъждът наводни новото метро, не било заради лошо строителство!!!

Отводнителните канали не се оказаха достатъчно здрави, за да се справят с продължителния валеж и в неделя следобяд подлезът на НДК беше наводнен, предаде bTV. Ремонтът там приключи едва преди месец. Налагаше се хората дa прескачат стълбите, за да могат да вървят нормално, а не да затъват във вода. Пътник дори беше пуснал хартиено корабче във водата. Общинският съветник от БСП Георги Кадиев пък пусна снимка във Фейсбук, на която се вижда как от тавана в новата метростанция „Джеймс Баучер“ тече вода.  „Първи дъжд и новото метро протече и то 12 метра под земята. Това поставя под въпрос качеството на цялото изграждане на метрото и неговата сигурност“, коментира в социалната мрежа социалистът, който не успя да стане кмет на столицата. „Хаха, явно даже за пред Барозу не са се постарали. Добре, че поне на откриването не валеше дъжд“, коментира потребител под снимката на Кадиев. „Да изчакаме да протече и „Европейски съюз“ (една от метростанциите се казва така – б.р.)“, допълва друг. Софиянци разпространиха в интернет снимки и от протеклите метростанции на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Младост“, които бяха открити през 2009 г.
 
По ирония на съдбата днес Столичният общински съвет ще награди шефа на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев със званието „Почетен гражданин“, заради работата му по строителството на метрото. Тази сутрин обаче той заяви пред БНР, че няма некачествено строителство при новите метростанции в София. Той съобщи, че още днес ще бъдат предприети необходимите мерки за отстраняване на повредите в конструкциите, довели до течове в два от обектите на метрото. „Течът в подлеза на НДК е предизвикан от запушена с шума решетка и вече е отстранен. На станция „Джеймс Баучер“ проблемът е, че все още не е довършено строителството на подземния паркинг, който се намира над нея. В момента се правят довършителни работи и рампата му не е отводнена, затова водата е навлязла по рампата върху перона. Има и протекло през една от фугите. Вземат се мерки през следващите дни рампата да бъде отводнена“, обясни Братоев. Той добави, че в първата година на експлоатация на метрото конструкцията се напасва и е възможно да има още течове от фугите, но това било така навсякъде по света.  Обяснението на експертите е заради незавършеното строителство на подземния паркинг на „Джеймс Баучер“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.
Нека не обобщаваме, не е протекло метрото. Има проблем на две места, има обяснение от страна на ръководството на Метрополитен. Това е огромен обект. Нека да кажем, че строителите и изпълнителите си носят своята отговорност. Там, където има проблем, трябва да го поправят, обясни Фандъкова.
Паркингът трябва да бъде готов до края на месеца, каза още кметът на София и допълни, че надзорът е много строг. Тя припомни, че 10% от заплащането на изпълнителите се задържат като гаранция, за да може да отстранят всички евентуални дефекти. Тази сутрин Фандъкова заяви, че столичани посрещнат днешния празник на града с „безспорно най-голямата придобивка   – втория лъч на метрото“. Вторият лъч на метрото беше открит тържествено на 31 август. Той е с дължина 10.6 км и има 11 нови метростанции. Само за тържествата по откриването бяха похарчени 47 000 лева без ДДС в търг с един участник от управляващите кръгове.
Междувременно по мокрите улици на столицата в първия учебен ден и в Деня на София се образуваха огромни задръствания. Шефът на КАТ-София Богдан Милчев каза по БНР, че не са се образували т. нар. тапи, а колите са се движили, но с по-ниска скорост. „Трябва да сме реалисти – когато излязат повече коли, отколкото могат да поемат улиците, се получават задръствания“, коментира той и отчете само 6 леки катастрофи.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *