Дълговете на домакинствата скачат драстично

Средното задължение е нараснало с 40 процента за една година – от около 780 лева вече е малко над 1100 лева

 

Българските домакинства са задлъжнели  още повече за последната година. Средният размер на дълговете е с 40 процента по-висок в сравнение с 232015 г. –  от около 780 лева са скочили на малко над 1100 лева. От Асоциацията на колекторските агенции обясняват драстичното увеличение на задълженията с това, че банките отново са започнали да отпускат по лесно потребителски кредити.

Ако през предишните две години домакинствата са имали задължение основно за ток, телефон, вода и парно, сега дълговете им са от потребителските кредити.

Според събирачите на дългове профилът на средностатическият длъжник е мъж до 30 години със средно образование, който е теглил потребителски или бърз кредит, за да подобри стандарта си на живот, информира inews.bg .

„Жените са по-премерени в своите решения и по-предпазливи, съобразявайки дългосрочния ефект, отколкото при мъжете, на база на длъжниците, които изпадат след това в неизпълнение на задълженията. По отношение на потребителските кредити, те могат да бъдат за всякакви нужди, така традиционно лятото са ремонти, започване на учебната година, някои и почивки, което може би за почивката не е най-разумното нещо или просто недостиг от средства, които могат с помощта на един потребителски кредит да бъдат запълнени“, коментира по БНР Милена Видева от Асоциацията на колекторските агенции.

От Асоциацията отчетоха още, че размерът на необслужваните дългове на физическите лица, продадени на колекторските агенции, е нараснал три пъти за година.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *