Дълговете на общините са вече 200 млн. лева

През миналата година задълженията на общините у нас са се увеличили и са достигнали, според неокончателни данни, около 200 милиона лева, съобщи в интервю за БНР Емил Савов, който е зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

По неговите думи, въпреки увеличаването на неразплатените задължения на местната власт, повечето от общините ще задържат размера на местните данъци на нивото от 2016 година. В много общини обаче ще се увеличат таксите.

„Много общини са решили да ги увеличат през 2017-а година, примерно една пета от общия брой, но има и такива, които намаляват техния размер – на таксите за битови отпадъци, за детски ясли, за детски градини. Те са малко на брой, но има и такива“, посочи Савов.

Той обясни, че основното предизвикателство за финансовата политика на местните власти е баланса между просрочени задължения и просрочени вземания: „Логично би било при толкова неразплатени разходи, по-точно просрочени, да се увеличават данъците, само че решението е малко по-различно. Ние, общините, колкото имаме просрочени задължения, горе-долу толкова, даже и по-голям е размерът на просрочените вземания – тоест на неиздължени данъци и такси. И когато прегледахме – с особен интерес, дебатите, общественото обсъждане (на общинските бюджети – бел. ред.) основните усилия на общините са към повишаване на събираемостта – тоест това е основният акцент на общинските бюджети през 2017-а. И това е начинът, по който общините се стремят да разплатят старите си задължения. „

По думите на Савов, най-голямо увеличение има на такса битови отпадъци, като повишението е средно около 10 процента спрямо миналата година. Той отбеляза, че процесът на финансова децентрализация не е особено напреднал у нас, а извънредните трансфери от централния бюджет за определени общини са практика, която се затвърждава вече около 20 години, информира infostock.bg. Критериите за общини, заплашени от фалит, обаче засега не се прилагат.

„Засега няма реално приложение на новата глава от Закона за публичните финанси, която беше прието през пролетта на миналата година – знаете, бяха вкарани в закона показатели, по които би трябвало обективно да се мерят кои са общините (заплашени от фалит – бел. ред.). Бяха избрани 36 общини, на които би трябвало по силата на закона да се помогне. До момента на приемане на общинските бюджети за 2017-а на нито една община не е оказана помощ“, разясни Емил Савов.

Той не скри учудването си, което се споделяло и от други негови колеги в НСОРБ, защо е бил необходим въобще новият регламент. Савов припомни, че още при приемането на бюджета свръхзадлъжнели 36 общини не са имали никаква яснота ще получат ли в крайна сметка това , което законът повелява да получат или не.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *