Дълговете по кредитни карти в САЩ ще надхвърлят 1 трлн. долара до края на 2016 г.

Домакинствата в САЩ ще натрупат 1 трлн. долара неизплатен дълг по кредитните си карти към края на 2016 г. Това сочи проучване на уебсайта CardHub, цитирано от MarketWatch.

През първото тримесечие на 2016 г. потребителите са платили само 26,8  млрд. долара от дълга по кредитните си карти, спрямо 71 млрд. евро през 2015 г. Това е и най-малкото понижение през първото тримесечие от 2008 г. насам и е с почти 25% под средното ниво след рецесията.

„Нещата за икономиката се нареждат, но се влошават за потребителите. Нарастването на доверието на потребителите води до по-високи разходи. За второто тримесечие на 2016 г. размерът на дълга, платен от потребителите може да достигне 30 млрд. долара“, коментира анализаторът Джил Гонзалес от дъщерната компания WalletHub.

Потребителските разходи формират повече от две трети от икономиката на САЩ.  Според икономистите разходите за кредитни карти показват, че хората се чувстват по-уверени за тяхната сигурност на работното място и в икономическото възстановяване на страната.

Според експертите евентуални проблеми могат да възникват, когато потребителите не са в състояние да изплатят задълженията по картите си, когато например загубят работата си или при внезапен спад в икономиката.

 

infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *