Дългът на британците надвишава БВП на страната

Британците са си позволили да теглят толкова много кредити и така са залитнали към кредитните карти, че сега общата задлъжнялост на населението надвишава цялата стойност на икономиката на страната, гласят резултатите от ново изследване, цитирано от The Independent.

Според прогнозите на финансовата консултантска къща „Грант Торнтън“, БВП на Великобритания тази година ще възлезе на 1.33 трилиона британски паунда, по-малко от теглените ипотеки, кредитните карти и личните кредити: 1.35 трилиона през юни.

Това символично изпреварване означава, че за пръв път населението на страната (60 млн. души) дължи на банките повече, отколкото всичко, произведено в заводите и офисите на страната. Британците трябва да приемат новите данни като предупреждение, че тегленето на кредити излиза извън контрол и мнозина минават „финансовия ръб“.

Най-важната причина за увеличението на дълга е пазарът на недвижимите имоти: 1.131 трилиона паунда дълг. Цените на жилищата изпреварват доходите. А икономиката на Великобритания дълго време е държала лихвите ниски и така мнозина са се решили на ипотеки.

Други 214 млрд. паунда са теглени по персонални кредити и кредитни карти.

Според изследователите, нивата на дълга се дължат на културата „купувай сега, плащай по-късно“, но сегашното повишение на лихвените нива може да наложи значително тегло на семейства и индивиди.

„За щастие, по-голямата част от потребителския дълг е гарантиран и ще бъде изплатен след няколко години – в противен случай, технически ще сме в банкрут“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *