Дългът ни за 2015 г. скочи на 23 млрд. лв.

Дългът на България за 2015 г. е в размер на 23 млрд. лева, което се равнява на 26 % от брутния вътрешен продукт (БВП). Това  показват окончателните данни на Националния статистически институт /НСИ/ за дефицита и дълга на институционален сектор „Държавно управление”.

Картината на дълга подсказва за опасната тенденция на дълговата спирала, в която влезе държавата в последните две години. Поисканите от правителството и одобрени от мнозинството в парламента – ГЕРБ и съдружници, десетки милиарди заеми все още не е известно на широката общественост накъде са насочени. Преди три месеца над опосканата българска хазна се стовари ново задължение – международният съд осъди България да заплати направените разходи по оборудването на АЕЦ „Белене“ на стойност 650 милиона евро, като всеки ден от тогава тече наказателна лихва от стотици хиляди евро. Банките отказват подобен заем на декапитилизираната НЕК и този дълг също се пое от държавата, т.е. от всички нас.

През 2015 г. институционален сектор „Държавно управление” отчита бюджетен дефицит от 1,5 млрд. лв., или 1,7% от БВП.

Дефицитът в подсектор „Централно управление” е в размер на 619 млн. лв. – 0,7% от БВП. Подсектор „Местно управление” е реализирал дефицит от 834 млн. лв., а подсектор „Социалноосигурителни фондове” – 36 млн. лв.

Статистическата информация за дейността на институционален сектор „Държавно управление”, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по методология, одобрена от стандартите на ЕС.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *