Дългът на САЩ надхвърли $ 20 трлн. долара

Държавният дълг на САЩ за пръв път от създаването на страната през 1776 г. прехвърли лимита от 20 трилиона долара, предаде АП.

Прагът на дълга през март бе определен на ниво от 19,84 трилиона долара. Американският президент Доналд Тръмп миналата седмица подписа указ за временно вдигане на тавана със срок до 8 декември заради щетите, които нанесе ураганът „Харви“. Към днешната дата дългът е на ниво 20,164 трилиона долара и продължава да расте. За осемте години на управление на Барак Обама дългът на страната се увеличи почти двойно от нивото 10,63 трилиона долара. При среден ръст на брутния вътрешен продукт три на сто годишно и рекордно ниския основен лихвен процент на ниво 0,25-0,5%, обслужването му не бе голям проблем, информира novini.bg.
Федералният резерв обаче в края на 2016 г. започна да ревизира парично-кредитната си политика. През юли основната финансова институция на САЩ вдигна лихвите до 1-1,25 % на годишна база. Тръмп нееднократно заявяваше за необходимост от намаляване на държавния дълг. Той обаче бе принуден да се съгласи с неговото увеличение във връзка с похищаващите се разходи в социалната сфера.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *