Дългът на Япония достигна 1 000 000 000 000 000 йени

Безспирно растящият национален дълг на Япония, който вече е в размер от два пъти икономиката на страната, достигна нов крайъгълен камък, като вече задмина цифрата от един квадрилион йени, пише вестник „Ню Йорк Таймс“.

Оставете думата квадрилион да се повърти из мозъка ви, за момент или два, защото не е нещо, което чувате всеки ден. Квадрилион. 1000000000000 000. Съвсем сериозно.

Милион е единица с шест нули. Милиардът? С девет нули. Трилионът е високо там горе, с 12 нули. Но могъщият квадрилион има цели петнадесет от тях, пише вестникът.

Направо си изгубвате ума. (Макар да не е съвсем гугол: това едно си има 100 нули. И всъщност се чете точно така, можете да проверите в Google.)

Квадрилионът е милион милиарда, ако го вкараме в типа език, който е разбиераем за гимназистите.

Започнеш ли да мериш цифра в квадрилиони, обикновено ти идва на ум хиперинфлацията в Германия между войните, или Зимбабве през миналото десетилетие. Но в страна с истинска валута?

Това е толкова голяма и необикновена дума, описваща толкова голямо и необикновено число, че дори употребата й е рядка. Агенция Блумбърг съобщи новината за достигането на квадрилион от японския дълг в петък, но в последствие подмени цифрата с „хиляда трилиона“, което технически също е вярно, но не е толкова забавно.

Запитванията ни до автора на статията в Блумбърг останаха без отговор, което предполага, че той е в лексикографски квадрилионгат.

Колко е квадрилион? Според учените цялото човешко тяло има само 100 трилиона клетки; трябва да ги умножите по 10, за да получите квадрилион.

Джеф Безос има лично състояние от 25 милиарда долара, което му позволява да потроши 250 милиона за The Washington Post, вероятно защото това са всичките пари, които е намерил, след като е погледнал зад диванчето в кухнята.

Квадрилион долара, обаче, изисква 40000 Безос-а.

Нийл де Грейс Тейлър, астрофизик и директор на Планетариума Хейдън, в Американския музей за естествена история, благородно ни помогна с начини да си представим по-лесно квадрилион, пише Таймс.

„За да предборите до квадрилион, ще са ви нужни 31 милиона години – това е при броене на 1 цифра на секунда, без да спите“ – пише той в имейл, добавяйки, че квадрилион йени, стига да са в банкноти от по 1000 йени, ще се изидгнат на височина 70000 мили.

Той ни пише също, въпреки че ние изобщо не сме наясно как може да изчисли такова нещо, че общата бройка на „всички звуци и думи, издадени от всички хора, живели някога на Земята, е около 100 квадрилиона“.

„Цифрата включва всички дебати, реплики и дуплики в Конгреса“ – добавя той.

В сравнение с Япония, САЩ има дълг от някакви си 16 трилиона долара. Но ако го конвертирате в йени, се получават 1.5 квадрилиона. Така че е добре да имаш валута, която си пази нулите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *