Държавата да се ангажира с производството на шафран

Държавата да се ангажира по-активно с производството на шафрановия минзухар. За това настояват земеделски производители от страната, съобщи председателят на браншовата асоциация Хасан Тахиров.

От 7- 8 години той отглежда тази култура в Източните Родопи, има и не малко последователи вече. Тахиров коментира, че интересът в България към шафрана расте. От Министерството на земеделието, храните и горите предлагат опитни полета за тестване на нашите почвено-климатични условия. „Имаме вече и подписани договори за сътрудничество с различни научни центрове в страната – с Института по почвознание „Н. Пушкаров“, с Геномния център към СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН“, обяснява Тахиров.

Според него сътрудничеството с Института по почвознание „Н. Пушкаров“ ще гарантира на производителите, че отсега нататък няма да се сее безразборно, а ще се отчита почвеното съдържание, киселинност, наличие на тежки метали. Всеки производител ще може да вземе проби от почвата на място и ги изпрати в Института „Пушкаров“ за изследване.

Хасан Тахиров смята, че отглеждането на културата има шанс в региона на Кърджалийско и може да бъде алтернатива на традиционния поминък – тютюна, чието производство през последните години е намаляло драстично. По думите му количеството от дка зависи от стопанина. „Един може да изкара 100 грама, друг – 1 килограм, трети – до 2- 3 кг. Всичко зависи от положените грижи. Така при добра работа печалбата от дка може да стигне спокойно и 10 хил. лв.“, уверява Тахиров. В тази връзка казва, че през 2016 г. в България са произведени 80-90 кг шафран, през 2017 г. производството е между 350-500 кг. През 2018 г. се надява, че в страната количеството може да надмине 1 тон.

Днес стопаните, обединени в Асоциацията на производителите на шафран и шафранови изделия, са вече над 3500, но ако се броят и тези, които са извън нея, сигурно са повече от 5 хил. души в страната.

Най-активни били в Плевенско, Русенско и в Добруджанския край

В област Кърджали към момента шафранов минзухар се отглежда на 100 дка в района на село Широко поле, около яз. Кърджали и Крумовградско.

„Асоциацията вече има и машина за сеитба на шафранови луковички. По този начин може на ден да се разсадят от 20 до 40 дка. Имаме и наше производство на луковички, но най- радващото е, че приспособихме и машина за беритба и чистене на шафрановите цветя“, хвали се председателят на Националната асоциация на производителите на шафрани шафранови изделия. Той не спестява, че процесът е трудоемък, но уверява, че е 10 пъти по-лек от този при отглеждане на тютюна.„Ние искаме да развием съвременно шафраново производство в България като се механизират основните дейности“, казва Хасан Тахиров.

В тази връзка коментира, че е имал среща вече в земеделското министерство, на която е обсъждан въпросът за включване на шафран в производство на хранителни продукти и напитки.

„Обясних на зам.- министър Цветан Димитров, че правим с научен център разработка и внедряване на продукти, съдържащи шафран – три вида трапезен чай, сухи пасти и други сладкиши, които да предложим на гостите по време на Българското европредседателството. Имаме идея да направим Ден на шафрана, за да представим нашите проблеми и евентуално да получим подкрепа за субсидии, информира в.Стандарт.

Желанието ни е не да продаваме суровината в чужбина, а готови шафранови продукти, защото ЕС е половин милиард клиенти. Така България ще печели“, допълва Тахиров.

Той анонсира, че през май т. г. е планирана и конференция на производители на шафран, към която интерес проявяват както представители от МЗГХ и МИ, така и европейски експерти. Финансови институции от Англия и Германия пък правили запитване за евентуално финансиране на проекти, свързани с шафран. Отскоро желание да отглеждат шафранов минзухар са проявили и от Сърбия, и от Македония.

Хасан Тахиров съобщи още, че се обсъжда сериозно въпросът пустеещи опитни полета в страната да бъдат предоставени на Асоциацията за отглеждане на шафранови луковици. Заедно с това да се създаде и база, която да се превърне в своеобразен център за обмяна на опит. Идеята е кръгът на хората, отглеждащи шафран, непрекъснато да се разширява.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *