Държавата иска да си връща парите за бедствия

Държавата иска да създаде механизъм, чрез който по гражданско-правен път да може да си връща обратно парите, давани за бедствия.

Това става ясно от законодателната програма на правителството за първото полугодие, приета наскоро. Механизмът трябва да се осъществи след промени в Закона за защита при бедствия. Изплатените средства ще бъдат търсени обратно от виновниците за произшествията.

Планира се проектът да бъде внесен от Министерството на финансите през юни, като все още не е преминал през цялостна оценка на въздействието. „Цели се да се регламентира правото на държавата да встъпи в правата на увредените от бедствие лица и да претендира средствата, които им е изплатила, от делинквентите, отговорни за настъпването на събитието. Законопроектът предвижда да се създаде законова възможност на държавата да претендира по гражданско-правен ред от виновните лица средствата, изплатени на пострадалите от бедствия лица, в това число да иска налагане на обезпечителни мерки на бъдещ или на вече предявен иск. Резултатът е връщане на изплатените средства или на част от тях в държавния бюджет“, пише в мотивировката на проекта, информира в.Сега.

Повече подробности не се съобщават, затова не е ясно как точно ще се доказва кои са виновните лица. Практиката сочи, че за повечето големи бедствия виновници не се откриват. При последните наводнения например отговорно се оказа времето.

Ударници

До юни правителството смята да внесе 27 закона. Сред тях са проекти за изменение на законите за електронното управление, за чистотата на атмосферния въздух, за закрила на културата и т.н. Трескава работа предстои в туристическата сфера. Чрез промени в закона за черноморското крайбрежие се предвижда групиране на морските плажове с оглед на концесионирането. Корекции в закона за туризма пък планират „детайлно уреждане на статута на националните курорти“, а и даване на „ясна и точна дефиниция на понятието „къмпинг туризъм“.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *