Държавата конфискува незаконни имоти за 18 млн.

Имущество за над 18 милиона лева е отнела държавата през изминалата 2016 година.

Причината е, че то е било придобито по незаконен начин. Това стана ясно от доклад за дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, представен в Народното събрание вчера. Една от точките в дневния ред на депутатите бе именно приемането на отчета за работата на ресорната комисия за борба с корупцията. През изминалата година са влезли в сила 31 съдебни решения за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, на стойност 16 874 445 лева.

На база на направените промени в законовата рамка обаче комисията е отнела отново 2016 г. и имущество за 1 899 849 лева. Така общата стойност на отнетото имущество в полза на държавата е над 18,7 млн. лв., което до момента е рекорд за работата на комисията.

От събраните пари най-голям е делът на имуществото, придобито със средства от незаконна банкова дейност, организиране, участие и членуване в престъпна група и разпространение на наркотици. Рекорд се очаква да има и през настоящата година, стана ясно още по време на изслушването в пленарна зала. Причината е, че само до момента комисията е отнела имущество за над 14 млн. лв., което означава, че до края на годината сумата ще надхвърли постигнатия сега резултат, информира в.Стандарт.

Общата стойност на внесените през 2016 г. искове пък е в размер на 1 119 583 лева. В парламента вчера бе повдигнат и въпросът за необходимостта от създаване на нова агенция, която да се занимава с управлението на отнетото имущество.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *