Държавата ли е гарант на Гинка Върбакова и кой има интерес от това?

Държавата пази ли гърба на Гинка Върбакова? Държавата ще бъде ли гарант на интересите на Гинка Върбакова? Това попита в пленарната зала на НС зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в декларация от името на групата и в отговор на декларацията на ГЕРБ. Жалко е, че парламентарната трибуна се е превърнала в място за фалшиви новини, коментира Стойнев декларацията на ГЕРБ, прочетена от Спас Гърневски. Ръкопляскате и се радвате на една откровена простащина, която се говори от тази трибуна, коментира той.
Ако, докато бях министър, ЧЕЗ се продаваше, уверявам ви, държавата щеше да я купи, подчерта Стойнев. Държавата щеше да купи ЧЕЗ на пазарен принцип, не с национализация, както вие се опитвате да плашите хората, а изцяло на пазарен принцип – държавата влиза в икономиката, съревновава се с частните обекти, уточни той. Ако 2013-2014 г. имаше официална оферта, официални разговори, досега щяхте да ги извадите от министерството, допълни той.
От БСП попитаха още кой казва истината за ЧЕЗ – българският премиер или чешкият. „2016-2017 г. според г-н Плескач е имало конкретни разговори. Защо тогава държавата не се е намесила“, попита Стойнев.
БСП категорично не приема в договора за ЧЕЗ да има клауза, в която бъдещият купувач на ЧЕЗ да трябва да сътрудничи срещу България в арбитража. „Къде се намират те? Как така жена като Гинка Върбакова се съгласява с подобна клауза? Кой е този българин, който се съгласява на подобна клауза“, попита Стойнев.
„БСП многократно е заявяла, че е за такава сделка. Но или държавата изцяло изкупува ЧЕЗ, или не участва. Това, което вие в момента правите, е скандално“, коментира депутатът. Според него целта на управляващите е да затворят сделката. Когато държавата влиза в тази сделка, тя привлича финансиране, пред международните инвеститори казвате „Елате, финансирайте, държавата стои зад тази сделка“, коментира Стойнев. Според него по този начин управляващите изчистват образа и на Гинка Върбакова. „Това е изцяло неприемливо. Държавата трябва да се върне в икономиката като пазарен играч, а не да мачка“, коментира той.
Интересът на България трябва да го браним ние, защото сме български народни представители, а не сме дошли да говорим клевети, заяви Стойнев. Срамно е, че в тази зала продължавате да не знаете за какво сте тук и какво защитавате, обърна се той към мнозинството.

Преговорите между „Инерком” и ЧЕЗ в Прага продължават и днес. Очаква се до края на седмицата да стане ясно дали чешката компания е склонна да преразгледа договора за продажба на активите си  в България, така че да позволи участие и на държавата в сделката. Според запознати източници в договора за продажба сега има клауза, с която чешката компания разчита на сътрудничество от следващия собственик, ако се налага в хода на адбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу българскат държава. На това реагираха днес и в парламента, че коя е Гинка Върбакова, за да се съгласява с подобна кауза срещу собствената си държава! Дали ЧЕЗ е склонна да преразгледа договра се очаква да стане ясно до петък. Неофициално претенцията стига до 500 млн. евро. Това според запознати усложнява разговорите с чешката компания в посока тя да позволи участие на българската държава в сделката.  Междувременно от компанията потвърдиха, че са започнали вътрешно разследване  как са изтекли документите с чувствителна финансова информация към българския премиер Борисов.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *