Държавата не може да повиши средната заплата

Заложеното увеличение на средната работна заплата в някои предизборни програми е като „да се обещае колко ще е средната температура на нацията“.

Средна заплата от 774 лева нарежда област Добрич на 10-о място в страната - Добрич - DarikNews.bg

Невъзможно е, не защото не е хубаво или защото хората не го искат, а защото държавата няма инструменти, за да регулира този показател, информира pariteni.bg.

Инструментът, с който разполага държавата, това е влиянието и върху минималната работна заплата. Това заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Държавата няма инструмент и да влияе върху квалификацията и повишаването на производителността на труда, което е ключово.

На практика допълнителните квалификации и професионализмът нямат реализация, освен на добрата воля на работодателите – да дадат по-висока заплата на служителите си, които имат квалификации в сравнение с тези, които са с основно образование.

istock
istock

Иван Нейков е оптимист, тъй като вижда, че българският бизнес и издръжлив и креативен. Над 93% от всички български предприятия са микропредприятия, т.е. с по 9 и по-малко работници. Тези предприятия са гъвкави и могат да оцеляват, стискайки зъби, каза той.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *