Държавата поема изграждането на тол системата

Държавата и по-скоро нейните управляващи в крайна сметка са на път да разсекат един городиев възел, който маса време стои неразвързан и обществото носи неговите последици, т.е. търпи загуби. Затова и днес председателят на управителния съвет на Агенцията „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов съобщи пред журналисти в Добрич, че започва изграждането на държавно предприятие за въвеждането на тол система, за да може строителството и поддържането на републиканската пътна мрежа да се самофинансира.
В отговор на журналистически въпрос за забавата в изпълнението на обществената поръчка за изграждането на тол системата, Атанасов коментира, че „тази сага“ с обструкции и подадени над дванайсет жалби продължава година и половина. Надявам се през 2018-2019 г. тол системата вече да акумулира средства, като се очаква приходите да достигат между 800 милиона и 1 милиард лева на годишна база, каза председателят на управителния съвет на агенцията.
По думите му нетните приходи от винетки към края на тази година се очаква да достигнат около 320 милиона лева – с 20 милиона повече от 2016. Няма как с тези постъпления да се правят необходимите ремонти, добави Атанасов, като посочи, че 6000 километра от републиканската пътна мрежа са в много лошо състояние и има пътища, които 40 години не са обновявани поради липса на финансови средства.
По думите на Атанасов на денонощие по пътищата в страната преминават между 8000 и 10 000 тежкотоварни автомобила. „Ако прибавим и трафика от Близкия изток към Западна Европа, който е огромен, особено през летните месеци, от него също се губят огромни средства. Така че този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща“, добави Атанасов.

Първоначално се предвиждаше поетапно въвеждане на GPS базирана ТОЛ система за всички пътища в страната според плановете на Министерството на регионалното развитие, и това трябваше да стане от 2017 г. Плановете бяха тя да замени винетките, с които сега се плаща за ползване на републиканските пътища. Но ето че средата на годината вече мина, а нищо реално от обявяването на конкурси и тяхното обжалване от кандидатите нищо не се случва. Държавата, кото до вчера беше лош стопанин и калпав мениджър, изведнъж реши да вземе нещата в свои ръце и да създаде държавно предприятие, което да изпълни перфектно голямата мисия. Ха дано, ама надали, както казала циганката след сватбата, когато младоженецът очаквал и невестата да е запазила недокосната своята девственост… Ако в него /новосъздадената държавна фирма/  отново се настанят поредните Калинки и Бил Гейтс от напоителни системи, каузата ще е обречена, но за сметка на това партийната каса пълна… И джипиесите ще продължават да берат прах по складовете!

 

Милен АТАНАСОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *