Държавата си запазва контрола в “Белене”

Между 1,5 и 3 на сто годишно ще се увеличава потреблението на енергия до 2020 г. у нас. Това прогнозира зам.-шефът на борда на НЕК Васил Анастасов на кръглата маса. До 2009 г. ще има спад в потреблението от населението, а след тази дата ще нараства с 1,7 на сто годишно, сочат прогнозите. Стопанското потребление ще расте с 3,1-3,8 на сто.

Държавата ще има мажоритарен дял в бъдещата атомна централа „Белене“. Обсъжда се създаване на дружество с основно държавно участие в рамките на НЕК за изграждане и последваща експлоатация на АЕЦ-а. Това обяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иванка Диловска на кръгла маса „Енергетиката на България – накъде?“. Досега са обсъждани различни варианти за включване на държавата и частни компании като инвеститори и оператори на „втора атомна“. Интерес за финансиране вече бе заявен от германската „Комерцбанк“, а италианската „Енел“ обяви намеренията си да участва в експлоатацията на централата. От чешката CEZ заявиха, че ще изчакат държавата да реши дали да е мажоритарен собственик, и тогава ще преценят как и под каква форма да участват.

В момента тече оценка на предложенията за технологията, по която да продължи строежа на „Белене“. Оферти с няколко варианта представиха руската „Атомстройекспорт“ и консорциум „Шкода Алианс“, където участва CEZ. Първият етап по оценката ще продължи до юни, а финалният – вероятно до края на годината.

Държавата ще насочи инвестиционната си активност в енергетиката към проектите „Набуко“ и нефтопроводите „Бургас-Вльора“ и „Бургас-Александруполис“, обяви още Диловска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *