Държавата емитира нов дълг от 300 млн. лв.

300 милиона лева дълг бяха поети под формата на държавни ценни книжа, съобщиха от Министерството на финансите и от БНБ.

Резултат с изображение за „ДЪЛГ“

Министерството на финансите е поставило условията за продажбата на държавните ценни книжа – аукцион от отворен тип с фиксиран лихвен процент от 0.1% годишно, информира segabg.com.

Това е първият за тази година новоемитиран дълг от правителството. Според Закона за държавния бюджет през тази година държавният дълг може да нарасне с не повече от 4.5 млрд. лв.

Резултат с изображение за „ДЪЛГ“

300 милиона лева дълг бяха поети под формата на държавни ценни книжа, съобщиха от Министерството на финансите и от БНБ.

Новата емисия от лихвоносни съкровищни облигации е със средно претеглена доходност от 0,14 на сто, става ясно от съобщението на Финансовото министерство и от сайта на БНБ. Облигациите са за 10 години и 6 месеца с фиксирана лихва от 0,1 на сто. Общият размер на подадените поръчки надхвърля 555 млн. лева, като Финансовото министерство е одобрило поръчки за 300 млн. лева, колкото бе и първоначално обявеният размер.
Коефициентът на покритие е 1,85, информира bnr.bg.
Отчетеният спред, спрямо аналогичните германски федерални облигации, е в размер на 60 базисни точки, подчертават от Министерството на финансите. От страна на участниците в аукциона е отчетен висок интерес, като най-голямо количество държавни ценни книжа са придобити от банките – 66,7 на сто, посочват от ведомството на Кирил Ананиев. Голям интерес има и от застрахователните компании (20,7%). Пенсионните и гаранционните фондове придобиха 6,7% от облигациите, договорните фондове – 2,6% и други инвеститори – 3,3%.
Държавните ценни книжа се считат за една от най-сигурните инвестиции.

Тази година правителството има право да тегли максимум 4,5 млрд. лева нов дълг, като в края на годината нивото на държавния дълг не може да надвишава 31,9 млрд. лева.

През миналата година правителството направи няколко продажби на ДЦК на вътрешния пазар за общо 1.2 млрд. лв.

Резултат с изображение за „ДЪЛГ“
През септември заради пандемията бе изтеглен и 5 млрд. лв. заем от международните пазари – за първи път от 2016 г. С тях бе увеличен фискалния резерв с цел да се покрие очаквания по-висок бюджетен дефицит. В края на годината обаче дефицитът се оказа 3.5 млрд. лв. – по-нисък от планирания, докато от септември до края на 2020 г. фискалният резерв олекна с 5.5 млрд. лв.

В края на 2020 г. държавният дълг нарасна до 23% от БВП.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *