Държавата ще финансира дейностите по ОП „Образование“, докато ЕК поднови плащанията

Държавата ще финансира дейностите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, докато Европейската комисия поднови плащанията по нея, обяви просветният министър Николай Денков. Той е категоричен, че Европа ще възстанови средствата на държавния бюджет.

Вчера стана ясно, че ЕК е изпратила писмо до Министерството на образованието, с което посочва, че има редица проблеми в програмата. Докато не бъдат отстранени те ще бъдат замразени междинните плащания по проектите. Това обаче не означава, че програмата е спряна, категоричен бе Денков. По негови думи, с писмото си Европейската комисия е показала на България жълт картон. „Трябва да изчистим проблемите, за да не получим и червен“, заяви просветният министър.

Той посочи, че още през 2014 г., когато беше зам.-министър, договарял програмата с Европейската комисия. Тогава са били уточнени дейности, цели, начин за разпределяне на средства. Николай Денков е категоричен, че по време на дискусиите не е имало критики към програмата. Такива обаче възникнали за нейната реализация вътре в Министерството на образованието. Отговорност винаги носи съответният министър, който по това време е Меглена Кунева, каза Денков.

По негови думи ведомството е имало много време да се подготви за европейския одит и да отстрани всички потенциални проблеми. „ЕК открои два вида. Единият е свързан с отношенията между управляващия орган на програмата, който е дирекция в министерството, и останалите дирекции, които пък изпълняват проектите в програмата. Добрата практика изисква този, който дава парите и този, който ги ползва да са независими и разделени от стена, за да не могат да си влияят. В нашия случай те са в едно министерство“, обясни Николай Денков.

Той заяви, че е водил борба за решаване на проблема и много пъти е алармирал за него. Предстои той да бъде решен на разговори с Европейската комисия, на които Министерството на образованието ще представи набелязани за целта мерки. Вторият проблем пък е свързан с дейности, които не функционират добре. „Той касае начина, по който са оценявани проектите. Според ЕК той не е бил достатъчно прецизен. Става дума за над 100 проекта“, посочи Денков. Екипът на МОН предлага четири различни варианта на спешни мерки за преодоляване на посочените проблеми. Предстои те да бъдат обсъдени с представителите на ЕК и да се изработи конкретен план за действие.Замразените пари обаче не застрашават плащанията по вече започнати проекти, включително за европейските стипендии за студенти. В момента те се финансират със средства от бюджета на МОН.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *