Държавите от НАТО са увеличили разходите за оръжие с 10 млрд. долара

Държавите от НАТО са увеличили разходите си за оръжие през изтеклата 2016 г. с 3.8 на сто спрямо 2015 г. Това са допълнителни 10 милиарда долара и е повече от очакванията, съобщи на пресконференция днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че първоначалната прогноза е била за увеличение от три на сто.Държавите от алианса утре отново ще дискутират разходите си и това ще бъде основна тема на започващата в Брюксел двудневна среща на министрите на отбраната от алианса, както и на предстоящата напролет среща на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта. Столтенберг за пореден път посочи, че се очаква разходите за НАТО да бъдат споделяни „по-честно“. Той уточни, че държавите от алианса са поели ангажимент да увеличат разходите си за отбрана до два процента от БВП, без това да се очаква да се случи незабавно.
Столтенберг съобщи, че трите балтийски държави и Румъния се доближават все повече до изпълнението на тази цел. Той добави, че след края на Студената война повечето държави от алианса са намалили разходите за отбрана, но заради растящото напрежение сега трябва да бъдат готови да харчат повече. По официални данни на НАТО около 2/3 от разходите на алианса засега се покриват от САЩ. През 2015 г. за пръв път след световната финансова криза държавите от НАТО прекъснаха намаляването на отбранителните разходи и предприеха постепенно увеличение.
Генералният секретар отбеляза, че в двата си телефонни разговора с президента на САЩ Доналд Тръмп досега е чул, че държавите, които не изпълняват задачата за двата процента отбранителни разходи, трябва да положат усилия. Важното за нас е, че президентът Тръмп и неговите министри остават обвързани с НАТО, заяви Столтенберг.
Той отбеляза, че 13 хиляди военни на НАТО са останали в Афганистан, за да се борят с терористите. По неговите думи е възможно там отново да се наложи изпращането на батальони, въпреки че най-доброто решение е местните сили за сигурност да бъдат обучени да се справят с терористите сами.
Столтенберг добави, че изпращането от САЩ за пръв път от много години на нови бойни части в Европа показва отношението на властта във Вашингтон към европейската сигурност. Разбирам от разговорите с президента Тръмп, че САЩ приемат идеята за отношения с Москва на основата на диалога, в съчетание с укрепването на отбранителните способности, заяви генералният секретар. Той допълни, че предстои да се срещне в Мюнхен с руския външен министър Сергей Лавров, с когото ще разговарят за подобряване на прозрачността, предсказуемостта, за намаляване на напрежението.
Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят тази седмица борбата с тероризма в Близкия изток и Северна Африка, отговора на хибридните заплахи, киберзащитата. За пръв път министрите от НАТО ще се срещнат със своя нов колега от САЩ – министъра на отбраната Джеймс Матис.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *