Дянков: Изпълняваме критериите от Маастрихт за инфлацията

Антикризисните мерки ще бъдат готови до края на тази седмица. Те ще бъдат обсъдени по време на Национален съвет за тристранно сътрудничество следващия понеделник.
Това каза в парламента в отговор на въпрос на народния представител от Коалиция за България Георги Пирински министърът на финансите Симеон Дянков, предаде „Фокус”. Той заяви, че след като бъдат съгласувани, мерките ще бъдат представени на народните представители в удобно за тях време.

Вицепремиерът каза още, че българската икономика „плува в бурно море и страната ни е остров на сравнителна стабилност“ в региона. Той посочи, че правителството знае стъпките за излизане от кризата и ги следва. Дянков даде пример с рисковия индекс на България, който за пръв път от 18 месеца се понижава. По последни данни от сряда индексът е 174 пункта. За сравнение, през ноември 2008 г. рисковият индекс е бил над 600 пункта, а през март 2009 г. – над 750 пункта, посочи вицепремиерът. Данните от тази седмица означават стабилност, коментира Дянков.

Той съобщи, че през тази седмица страната ни за пръв път е покрила инфлационния критерий от Маастрихт. Добрата инфлационна политика е добър гарант за стабилността на доходите, коментира министърът. По думите му у нас имало сили, които искат да тласнат България към голям бюджетен дефицит и провал. Не ни е страх от провокациите, категоричен бе обаче той.

Задалият въпроса Георги Пирински коментира думите на Дянков, че бюджетът е процикличен, което означава, че е прокризисен. Пирински заяви, че антикризисният план трябва да се нарече „антидянков”. Трябва да вземете собственото си решение да освободите правителството от присъствието си, обърна се Пирински към финансовия министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *