Дянков: Лихвите на банките ще се регулират

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ.
Министерството на финансите е основното министерство, което може да въвежда такива промени. Дянков заяви, че най-големите проблеми при банките са в таксите.
Той отхвърли критиките относно сребърния фонд, че той трябва да е по-консервативен и да не се инвестира от него в държавни книжа. Финансовият министър каза, че сме готови да има повече пари за този фонд. Ако той остане консервативен, без да се раздвижва, ще се губят всяка година около 50 милиона.
За срещата в Брюксел на финансовите министри от еврозоната, където бе решено да бъде отпуснат спасителен заем за Гърция Дянков каза, че това е била важна стъпка за Атина. „Ако не беше взето това решение за спасителния заем, Гърция със сигурност щеше да фалира след 2 седмици. Но това решение идва с редица условия, които трябва да се изпълнят. Тези условия са много тежки“, каза министърът и посочи – трябва да се направи цялостна пенсионна реформа, 3 млрд. евро трябва да се спестят от здравеопазването.
През месец юни пак ще има други исторически решения. Сега Гърция е в положение на експертно правителство, на пролет се очакват избори. „При всички положения тежкото за южната ни съседка не е минало, а предстои“, каза Дянков. Взетото решение е добро и за България, защото пазарите се успокоиха и лихвите на външния ни дълг паднаха. „От тук нататък на Съвета на финансовите министри ще говорим за растеж“, обясни финансовият министър .

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *