Дянков отряза фермерите и прати хората на море

Правителството отказа вчера да приеме схемата за изплащане на субсидии за земеделците, предложена от министър Мирослав Найденов.

Причината за отказа е, че в програмата за национални доплащания са включени и тютюнопроизводителите с над 140 млн. лв., а финансовият министър Дянков е категорично против това. До 150 млн. евронационални доплащания за единица земеделска площ и 84.4 млн. лева за животновъдитепредвиждашепредложената от Найденов схема.

Проблемът е най-вече с доплащанията за единица площ, които бяха договорени със зърнопроизводителите чрез меморандум. Те могат да породят земеделски протести в допълнение към недоволството на тютюнопроизводителите.

„Ние си пишем в момента историята, на която ще стъпим, за да искаме плащанията през следващите пет години, обясни какъв е проблемът пред БНР Димитър Мачуганов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.(Става дума за т. нар. референтен период, който се залага като база за изчисляване на следващите субсидии.) „И ние сами сега влагаме 10 лева на декар, за да получим няколкостотин евро бъдещи плащания от Европа“, допълни той. „Днес вложени тези пари, утре ще се върнат многократно, двадесетократно, десетократно. И това бяха основните ни аргументи.“
В момента се създава кризисен щаб, който да има връзка с правителството и с премиера за осигуряване на необходимите средства, допълни Димитър Мачуганов.

Националните доплащания компенсират факта, че субсидиите за българските земеделци са едва 40% от тези на европейските им колеги.

Аргументът на Симеон Дянков е да се дават пари срещу реформи. „Казах на Миро Найденов, че тази година трябва да има структурна реформа. Това ще е последната година с дотации за този отрасъл и реално структурната реформа трябва да стане сега“, категоричене Дянков.

Хората спокойно да отиват на море, до септември ще усетят края на кризата по джобовете си, каза още в интервю за Нова тв министър Дянков, цитиран от БЛИЦ. Гръцкият сценарий може да се повтори някъде в Европа, но не в България, допълни той. „През април промишленото производство излезе на плюс благодарение на износа. Безработицата трети месец пада. За да стигне тази информация до джобовете на хората минават три до шест месеца. Значи в края на лятото, през септември всички ще усетят, че кризата свършва“, заключи за пореден път Дянков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *