Дянков пак сгреши: този път обърка акциза за бирата

И за бира, и за вино няма акциз и ще бъдат необходими повече разговори – за това дали е добра идея такъв да има. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерски съвет, на която представи „основните допускания“ за Бюджет 2010,По думите на Дянков, цитирани от „Фокус“, „може би от фискална гледна точка идеята е добра, но по време на криза промяна не бива да има, тоест да се въвежда акциз, където е нямало“. Затова финансовото ведомство ще повишава съществуващи акцизи по преценка.

Справка в Закона за акцизите показа, че бирата се облага. В момента акцизът е 1.5 лв. за хектолитър,а а за бира, произведена от независими малки пивоварни – 0,75 лв. за 1 хектолитър на градус Плато. Наистина няма допълнително облагане за виното. Както е известно, финансовият министър настоява за повишаване на акциза за твърдия алкохол с 15 на сто.

Междувременно председателят на парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров /“Синята коалиция“/ заяви пред журналисти, че не подкрепя увеличение на акцизите, което изпреварва договореностите с Европейския съюз.

Промените на данъчните закони са публикувани на сайта на МФ. От проектозакона за акцизите става ясно още, че единствената предлагана промяна при горивата засяга тежките корабни горива, както и начисляването на акциза за фермерите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *