Дянков продължава да се бори и през почивните дни

„Имаме план за излизане от кризата и този план вече работи. Първата част на този план беше обуздаване на бюджетния дефицит. Втората част е връщането на еврофондовете. Третото нещо, по което сега работим, е да се размрази лихвения пазар. Това каза днес Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, пред Нова телевизия в предаването „На четири очи”. Той обясни, че държавата не може директно да нареди на банките да свалят лихвите, но може да работи за намаляване на външния фискален и финансов риск. Така финансовият ресурс на банките, който идва главно от Западна Европа, ще бъде с по-ниски лихви.
Дянков смята, че големият проблем, който е наследил от предишното правителство, е, че за май, юни и юли бившият министър на финансите е натрупал над 1 млрд. дефицит. Той каза, че се опитва да стопи този дефицит и изрази надежда, че до края на годината ще има балансиран бюджет, предаде агенция Фокус.
Според вицепремиера има четири сектора, които са най-трудни за реформиране.

Здравеопазването е един от тях, защото 20 години там не е проведена реформа. Друг сектор са митниците, в които вече се прави голяма реформа. Другите два са правната система и енергетиката, където реформите са още по-трудни, заради лобитата, които са се установили там. Най-голям успех, според него, е постигнат в митниците.

По отношение на реформите в енергетиката той обясни, че там лобитата са много добре организирани и не са само български, а са лобита на „една голяма чужда държава, която ги подкрепя по начин, който не е само въпрос на пари, а е въпрос и на геополитика”.
Дянков каза, че в момента се работи в прокуратурата върху депозирането на част от фискалния резерв в търговски банки от предишното правителство. Той потвърди, че в миналото е имало привилегировани банки, в които са били държани държавни пари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *