Дянков се отказа от нови съкращения

Засега не се налага да се съкращават с още 10 процента разходите на различните държавни ведомства. Положението на държавата може да се подобри с повишаването на приходите, заяви след заседанието на правителството финансовият министър Симеон Дянков. Идеята за нови съкращения в допълнение към 15-процентните, бе обявена за първи път този месец от министър Росен Плевнелиев.
540 млн. лева е дефицитът в държавния бюджет от началото на годината до края на септември. Дефицитът за септември е 62,3 млн. лева, който е най-малкият месечен дефицит от февруари насам и девет пъти по-малък от юлския. Дефицитът през август беше 95 млн. лева, каза Дянков и изрази надежда от октомври да има излишък на месечна база. Най-голямо харчене е имало през юли, цитира БТА министъра.

Още вчера са отпуснати пари за дефицити в областта на здравеопазването – например за психиатрични дейности. Не можем да си позволим допълнително свиване на разходите, дори трябва да дадем на определени места, за да си спестим социални проблеми, отбеляза Дянков. На 15 октомври ще се знае дали има повече събрани пари от акцизите. В края на октомври, ноември и декември ще има повече приходи в тази част, посочи Симеон Дянков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *