Дянков унищожи половината среден и дребен бизнес

„Факт е, че влязохме в криза заедно с идването на кабинета, което предполагаше съвсем различна финансова стратегия от тази на Дянков. Ограничението на Дянков, което той наложи, унищожи половината среден и дребен бизнес в България, а можеше да бъде различно. Можеше да се направят приоритети, защото балансираният бюджет сам за себе си не е кой знае каква ценност. Дянков носи персонална отговорност за съсипването на средния и дребния бизнес. Цяла Европа излезе от кризата, а ние от рецесия сме в депресия“, категоричен бе Минчев.
„Не си спомням правителство, което да не е било опортюнистично. Проблемът е в стилистиката. Премиерът, имайки самочувствието на отличен комуникатор, понякога си забива автоголове. А понякога си забива доста сериозни автоголове. Има много такива примери – за пенсиите и за кучетата напоследък. Тази комуникативност на премиера, този негов природен талант, беше добре за кабинета през последните 2 години, но сега наближава един праг, при който хвалбите и опитът да представиш работата си като възможно най-добрата, влиза във все по-голям конфликт с реалните проблеми на хората“, подчерта Минчев.
Според него тези две години са граница. „Когато дойдат две години, критичният потенциал спрямо правителството се повишава. Ако тази реторика на успехите, на уникалността на премиера не бъде съобразена с това, че вече 2 години прекалено много хора имат прекалено много проблеми, това разминаване в стилистиката, в очакванията ще се обърне срещу кабинета. Но еднопартиен кабинет с ясни отговорности дава почти винаги добри резултати, отколкото коалиционен кабинет с множество центрове.
Този ефект на концентрираната изпълнителна власт, където отговорностите са ясни мисля, че беше положителен ефект и продължава да бъде положителен. В този кабинет има няколко министри, които работят добре“, поясни Огнян Минчев. Той заяви, че няма два центъра на власт в правителството, а един – това е Бойко Борисов.
„Важно е, когато управляваш една държава – да имаш малко по-дългосрочните й цели. На премиера любимият подход му е да дресира видимите цели. Когато в България човек не може да си намери работа, тези млади хора отиват в чужбина и повече не се връщат. Специалистите, уволнени от разни фирми, са уволнени завинаги и отиват другаде да работят. Това са пропорции, които трябва да се имат предвид, когато се управлява една държава, а България по принцип се управлява на парче“, подчерта още Минчев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *