Д. Радев: Банковият сектор е в добра кондиция

Преди всичко искам да благодаря за поканата – от мое име и от името на моите колеги от Управителния съвет на БНБ. За нас е удоволствие да споделим тази вечер с вас. Изминаващата 2017 г. беше добра и за икономиката, и за банковата ни система. Това е може би първата година от дълъг период от време, в който оптимизмът е повече от песимизма.

Икономиката се развива с по-добри темпове, отколкото очаквахме в началото на годината. Фискалната позиция е здрава. Банковият сектор е в много добра кондиция. Показателите за капиталова адекватност и ликвидност са над средните за Европейския съюз. Печалбата в сектора за втора поредна година доближава исторически най-високите равнища. Кредитната активност продължава да се увеличава. Наблюдаваме продължителна тенденция на намаление на необслужваните кредити.

Положителни са също резултатите от изпълнението на основните приоритети на БНБ. Мерките, които набелязахме след прегледа на качеството на активите и стрес теста миналата година, се изпълняват като цяло добре. Ефективността на надзора се повишава и всички независими наблюдатели на процесите в нашия банков сектор подчертават този напредък. Вече разполагаме с установена рамка за възстановяване и преструктуриране на банки – нещо, което преди две години нямахме. Направени са сериозни стъпки напред във всички технически въпроси, които са от ключово значение за интегрирането в европейската финансова инфраструктура.

Трябва да подчертая и нещо в работата на БНБ, което може би не е така видимо – огромния обем експертна работа и интензивните технически консултации, които водим по темата за присъединяването към Валутния механизъм II и еврозоната.

Имах повод вече да благодаря на колегите от централната банка. За мен сега е удоволствие да благодаря и на вас за постигнатите много добри резултати в сектора.

Дневният ред, който ние изпълняваме, не е завършен и ни предстои още много работа. Няма да се впускам в детайли или числа, но нека спомена за някои от текущите ни приоритети.

Ще започна с промените в Закона за кредитните институции, които влизат в сила от днес. Те създават подходяща законодателна рамка за по-нататъшно консолидиране на модела на надзорните дейности в БНБ. Вероятно знаете, че всички най-важни решения от днес нататък и най-важните административни актове ще се одобряват и издават от Управителния съвет.

Втората група най-важни въпроси засяга кредитирането на т.нар. свързани лица. Създадена е законодателна рамка за по-добро дефиниране на тази област и за управлението на съответните надзорни практики. Навярно си спомняте, че когато миналата година завършихме прегледа на качеството на активите, това беше актуална тема. Не бяха констатирани никакви проблеми в тази сфера, но знаехме, че има въпроси, които трябва да се решат. Новите законови промени ни помагат да направим стъпка в тази посока.

Едно важно глобално развитие, което задължително трябва да споменем и което ще засегне всеки от вас, е началото на периода на нормализиране на паричната политика от водещите централни банки. Това съвпада и с период на икономическо оживление във вътрешен и международен план. Ще навлезем в нов възходящ лихвен цикъл. Това няма да стане веднага. Процесът се очаква да бъде плавен и да започне по-осезателно през 2019 г. Това веднага поставя въпроса за действията, които трябва да предприемем съвместно за управлението на кредитния риск и по въпросите за разходните политики.

Нека спомена накратко и това, което правим по отношение на необслужваните кредити. Тук развитието в последните две години е наистина много добро. В края на 2014 г. делът на тези кредити беше около 17 %, сега е около 11 %. Само преди дни изпратихме на банковата асоциация проект на наши насоки за продължаване на тази тенденция. Очакваме, че вие ще ни представите становище по тези насоки, за да ги финализираме в най-скоро време. Важното е да разделим нещата по отношение на необслужваните кредити на две части – намаляване на равнището на съществуващите кредити и недопускане на нови такива кредити.

По отношение подготовката за влизането в сила на новия Международен стандарт за финансово отчитане № 9 ние току-що обобщихме данните, които получихме от вас. Смятам, че като цяло секторът е готов за тяхното въвеждане, но предстои допълнителна работа, особено в някои банки. Това, което искам да подчертая, е, че това не е еднократен акт, а процес, по който ще продължим да работим.

И няколко думи за Закона за платежните услуги и платежните системи, който влиза в сила от началото на 2018 г. Той въвежда по-високи стандарти и изисквания за банките по отношение на сигурността на платежните операции, включително тези, извършвани чрез интернет или друг дистанционен способ. С прилагането на новия закон очакваме и по-малко спорни казуси между доставчици и ползватели на платежни услуги, да намалят и случаите, в които БНБ трябва директно да се намесва.

Позволете ми накрая да ви благодаря и поздравя още веднъж за много добрите резултати през тази година, да ви пожелая весело изкарване на празниците, на Деня на банкера, предстоящите Коледни и Новогодишни празници, много здраве и успехи през Новата година!  Благодаря за вниманието.

*Изказване на управителя на БНБ Димитър Радев, пред Асоциацията на банките в България по случай Деня на банкера, София

Б.р. Използваме празника – Деня на банкера, и споделим мнението на гуверньора за актуалния въпрос на деня – биткойните. Управителят на Българската народна банка Димитър Радев коментира така набиращите все по-голяма популярност биткойни. По думите му това не е валута, а един спекулативен актив. Той уточни, че биткойните не трябва да се бъркат с дигиталните валути. „Това не са никакви пари, а стоки, които са обект на спекулация“, каза още гуверньорът на БНБ Радев. Toй пoвтopи, чe cтaвa въпpoc зa cпeĸyлaтивeн aĸтив и пpeдyпpeди инвecтитopитe дa внимaвaт ocoбeнo мнoгo, тъй ĸaтo мoгaт дa зaгyбят cpeдcтвaтa cи.

„Bтopият въпpoc e, чe тaзи тeмa нe тpябвa дa ce cмecвa c тeмaтa зa дигитaлнитe пapи, ĸoитo вepoятнo eдин дeн в бaнĸитe, Цeнтpaлнитe бaнĸи, щe eмитиpaт. Toвa нe e фaĸт, нo цeнтpaлнитe бaнĸи пpoyчвaт внимaтeлнo тoзи въпpoc. Teзи дигитaлни пapи щe бъдaт иcтинcĸи пapи, caмo чe в дигитaлнa фopмa“, зaяви oщe yпpaвитeлят нa БHБ.

Той добави, че изчезналите близо 4 млн. лв. от сметките на бившия футболен национал Мартин Петров е частен случай и няма риск за другите клиенти. Според него парите ще бъдат възстановени.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *