Д-р Стойчо Кацаров: Увеличението с 2% на здравната вноска е израз на паника

София /КРОСС/ Увеличението с 2% на здравната вноска е израз на паника от лекарските протести и доказателство, че правителството няма идея как да реши проблемите. Това каза в студиото на БНТ председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Това увеличение не решава нито един проблем в здравеопазването, твърди той. Прави са лекарите, че проявяват недоверие към поредното обещание. Протестът на частните и общински болници не е отменен, може да се случи и по-рано, е категоричен д-р Кацаров. Той поясни, че исканията на лекарите не се свеждат само до получаване на дължимите суми, става дума и за изплащане на лихви по задължените плащания, както и за запазване на преференциалните условия за наем. „Здравната система се нуждае от корекции и промени, а не от радикални промени. Лошото е, че тези, които могат да ги предприемат, нямат никаква идея. Проблемите ще продължават да се задълбочават“, е категоричен Стойчо Кацаров.

Депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков смята, че здравната вноска трябва да бъде увеличена, но срещу конкретни неща, които да се случат. „Такъв план няма“, твърди д-р Шарков. Това увеличение от 2% не е заради протестите на лекарите, смята лекарят. Според него има затруднения в приходната част на бюджета. От Синята коалиция нямат категоричен отговор дали ще подкрепят това предложение за увеличаване на здравната вноска, защото „има много подробности, които трябва да бъдат изяснени“. По думите на д-р Шарков е важно как тези 2% ще бъдат разпределено между работодател и служител.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов увери, че министър Нанев е бил категоричен, че ще се запазят преференциалните наеми за кабинетите на лекарите. По думите на д-р Райчинов, лихвите по закъснелите плащания би трябвало да се изплатят, но той лично се съмнявам, че това ще се случи. Според него, единственият начин тези пари да бъдат изплатени, е по съдебен ред.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *