ЕВН вкара и „малката пица“ Дянков в съда?

ЕВН и сагата с нейната приватизация подкара и бившият финансов министър Симеон Дянков към централата на в столичното следствие, където му беше повдигнато обвинение за продажбата на държавните дялове на енергоразпределителното дружество.

Дянков или „малката пица“, както го нарекоха след оприличаването на държавния бюджет с малкото кръгло парче тесто, е обвинен за това, че в периода май 2011 г. – юни 2011 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение/ тогава е финансов министър в правителството на Борисов/, в съучастие с Иво Прокопиев (Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител), е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв., съобщиха от прокуратурата.
Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост в ЕВН и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за държавата – 20 829 200 лв. имуществени вреди. Именно заради тази сума в умишлена безстопанственост вече беше обвинен и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
В нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерство на финансите и в Заповед за определяне на ресор на зам.министър-председател, Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД на избрания инвестиционен посредник „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД /собственост на Иво Прокопиев/, уточниха от държавното обвинение.
Съгласно ЗПСК – „Изготвянето на оценки се възлага на независими оценители съгласно Закона за независимите оценители“. По този начин той е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да упражни тези си правомощия и от това са настъпили немаловажни вредни последици за бюджета на България.
Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв., представляващи занижената стойност от „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД на обявените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД.
На Дянков вече е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.  Разследването по делото продължава, се казва още в съобщението на прокуратурата.
Първоначално Дянков беше призован да се яви на 18 януари, но явно е успял да се върне по-рано от Съединените щати, където живее със семейството си. От прокуратурата първоначално обявиха, че не могат да го открият на адреса му в София и ако не успят, ще го обявят за общонацинаблно издирване. Той обаче веднага се свърза с разследващите и заяви, че ще съдейства по всякакъв начин.
Днес той избегна журналистите и не направи коментар. Защитата му пое адвокат Марин Марковски.
Обвинение вече беше повдигнато и на бизнесмена Иво Прокопиев, който бил помогнал на Дянков да направи това. Не стана ясно точно как, но той е инвеститор в компания, в която влиза „БУЛБРОКЪРС“.
Издателят на „Капитал“ и „Дневник“ обаче заяви, че няма нищо общо със сделката и тогава дори не бил в България. Но това едва ли е задължително при сделки от този характер…
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *